Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Зелева сарма

13
Зелева сарма
Източник: Добринка Христова Петкова
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:основно
Националност:българска кухня
Сезон:зима
Рейтинг: 4.2
(базиран на 6 отзива)
време
45 мин.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    Запържете лука, ориза и накрая каймата. Сложете подправките.

  • 2

    Налейте 2 ч. ч. вода и оставете на котлона да къкри до полуготовност.

  • 3

    Намажете кексова форма и подредете на дъното и по стените зелеви листа (кисели).

  • 4

    Изсипете почти готовата плънка, разпределете и завийте отвсякъде с листа.

  • 5

    Залейте 1 ч. ч. зелев сок и 1 ч. ч. вода и печете около 40-50 минути на 200 градуса.

Коментари(13)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
13
Отговор на коментар #11 от Теодора Георгиева:
След като се охлади,да.Ако го нарежете докато е горещ, ще се разпадне,както се разпадат и обикновените си сърми докато са топли.
12
Отговор на коментар #9 от Галичка Николова:
Да ориза заедно с каймата си се запържва и се оставя на котлона до полуготовност(както съм и написа в рецептата)Не знам какъв вкус ще има ако се сложат яйца,в обикновените сърми не се слага,а това са си сърми,но в кексова форма.Няма опастност да се разпадне както се вижда и на снимката,че си е цял венеца,ако се притеснявате от разпадане,сложете повече зелеви листа.Обръщането става,след като се охлади,изцеждате течността(ако е останала такава) слагате една чиния отгоре и внимателно обръщате.
11
После лесно ли се реже на парчета? остават ли парчетата цели? :) Благодаря предварително за отговора
10
Чудесна идея!!! ЩЕ опитам още тези дни .. И аз бих счукала 1-2 щйца за спойка. :)
9
Идеята е перфектна,обаче имам две забележки.Оризът трябва да е почти готов и мисля,че е добре в сместа предварително да се чукнат 1-2 яйца.Няма какво да свързва пълнежа и се страхувам,че ще се разпадне,ако нещо не го държи.Само листата едва ли ще успеят.Същата работа вместо яйца може да свърши и настърган кашкавал.А може и двете ...и яйце и кашкавал - за разкош :)
8
kalinka kalinkova
22.01.2013 | 18:40
Пробвам е веднага тази зелева сърма.
7
Ekaterina Kuzdova
22.01.2013 | 18:32
Е това е супер интересно!!!
6
pepi damjnova
22.01.2013 | 14:40
Ще е приготвя тази голяма сърма и ще ми спести много време.
5
Милена Гущерова
22.01.2013 | 11:32
супер...мн хитра идея особено за хора,които нямат достатъчно време да свиват една по една сърмите,ще я пробвам задължително!!!
4
zvetanka ivanova
21.01.2013 | 14:56
Това е една много голяма зелева сърма,интересна идея на готвача.
3
Изчаква се да се охлади малко,отлива се от водата и се обръща върху чинията.Няма опасност да се разлее,ако сте завили хубаво със зелевите листа от всякъде. Пробвайте и ще видите,че не е толкова сложно,а е много удобно вместо да правите сърми една по една.
2
Mila Viktorova
21.01.2013 | 13:35
интересното е как е извадена от формата без всичко да се изсипе,дори да се обърне върху чиния пак е възможно дъното да се разпилее...
1
Орнела Мути
21.01.2013 | 13:27
За първи път виждам подобно нещо . Предполагам , че е доста вкусно .
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Разядка за ябълки
    < 10 м.
  • Студена супа с чесън
    20 мин.
  • Сандвичи с прошуто и сирене
    < 10 м.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Кой сезонен зарзават използвате най-често?
"Можеш да успееш, дори и никой друг да не вярва в теб. Но никога не можеш да успееш, ако сам не вярваш в себе си."   Уилям Бьоткер
  • Шоколадов пудинг със заливка, не е ли уникално?
  • Понякога по-простичките неща, са по-вкусни :)
  • Ягодово изкушение с крем :)
  • Класическата италианска пица има малко, но качествени съставки :)
  • Сиропирана саварина :)
Петък, събота и неделя е най големият земеделски празник в Перник.... Всички се правят на мотики.