Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Акрошка - вкусна руска традиционна супа

по статията работи: | 18 февруари 2016 Прочитания: 2295
+ рецепта за приготвянето й
Акрошка - вкусна руска традиционна супа
Източник: Уикипедия

Чували ли ли сте някога това наименование - акрошка?

 

Акрошката е традиционна супа от руската кухня. Сервира се студена и е много обичана през летните месеци. 

 

И понеже навън взе да се затопля, решихме да ви покажем тази супа, подходяща за по-топло време. 

 

Името на супата произлиза от крошить, което означава "натрошаване на малки парчета".

 

Рецептата за акрошка се появява още в края на 18-ти век в книгата на Николай Осипов  "Старинная русская хозяйка, ключница и стряпуха".

 

Супата традиционно се приготвя с квас - руска традиционна напитка. Има и алтернативни варианти на акрошка с квас - тя може да се приготви с кефир, суроватка, бира, разредено кисело мляко (айран) и дори с разреден оцет.

 

В най-класическия си вариант супата съдържа микс от свежи зеленчуци - краставици, репички, пресен лук, копър. Освен това в нея задължително има сварени картофи и сварени яйца. 

 

Разбира се, в супата има и месни продукти. Може да е някакъв колбас - шунка или сух салам, но може да е печено или варено месо. В началото супата се приготвяла с комбинация от свинско, пуешко и дивечово месо (най-често от яребици). 

 

Днес най-често се приготвя с шунка, варено говеждо или пилешко. 

 

Супата може да се приготви и с риба. Подходящи риби са лин, щука, есетра. Ако акрошката се приготвя с риба, тя се слага сварена и нарязана на кубчета.  

 

Освен пресни зеленчуци в акрошката може да има и мариновани - кисели краставички, мариновани сливи или гъби. 

 

Супата се приготвя като всички съставки се нарязват на малки кубчета, объркват се и се овкусяват, разпределят се в купички и се заливат с избраната течност. Както казахме, това може да е квас, кефир, бира, айран.

 

38300

wikipedia.org

 

Съставките са подобни на тези за руска салата, но вкусът е много по-различен. Когато акрошката се приготвя с кефир или айран, тя много прилича на таратор. 

 

Можем да я определим като нещо средно между таратор и руска салата. 

 

Ето и една рецепта за лесна акрошка, която е точно комбинация от таратор и руска салата и смятаме, че много ще ви допадне:

 

Продукти:

 

- 1 картоф

- 1 яйце

- 1 краставица

- 4-5 репички

- 150 г шунка

- магданоз, копър

- няколко стръка зелен лук

- сол

 

- кефир - по 100 г на порция

- вода - по 50 г на порция

 

Тези продукти са за около 4 порции. 

 

Сварете картофа и яйцето. Нарежете всички продукти на кубчета, объркайте добре и разпределете в купичките. За всяка порция отделно смесете кефира и водата и залейте супата. Ето и как изглежда.

 

38296 38295

 кадри - youtube.com 


Ето и няколко апетитни снимки на акрошка:


38297

Така изглежда преди продуктите да се смесят с кваса.


38299

Тук акрошката вече е готова.


38294

Към нея може да се добави сметана и/или горчица.


38298

В най-топлите месеци може да се прибави и лед, както на нашия таратор.

 

кадри - wikipedia.org

Рейтинг: 4 / 5 , 182 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Солен кекс II
    30 мин.
  • Свеж полъх
    15 мин.
  • Чилакилес (Мексико)
    20 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните?
"Животът е твърде кратък, за да го споделяте с личности, които сякаш изсмукват живеца от вас. Ако някой ви иска край себе си, ще...
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Най-вкусните чушки бюрек!
След като изслуша всичките ми желания, златната рибка ме изгледа тъжно и каза: - Изяж ме...