Жегата навън ни кара да си мечтаем да завали тропически дъжд и да се порадваме на малко прохлада.
Тези мисли ни наведоха на мисълта да ви разкажем повече за един от най-вкусните тропически плодове – ананасът. Плодът може да се култивира от короната на растението и да цъфти в продължение на 20-24 месеца.
Ще даде плодове в следващите 6 месеца. Ананасите могат да се хапват сурови, под формата на сок, консервирани.
Във Филипините, например, са намерили много интересна употреба на листата на ананаса - за добив на текстилни влакна за тапети и мебели.
Вкусната вътрешност и сокът на ананаса се използват масово в кулинарията в различни страни по света.
В тропическите държави плодът се предлага като лека закуска в крайпътните заведения.
Продава се цял или на парчета, забодени на клечки. Консервиран на шайби, често служи за гарнитура към месо, като в дупчицата се слага една черешка. На много места се счита за основна съставка в хамбургери и пици.
Наситнени парченца ананас се слагат в конфитюри, мармалади, кисело мляко и сладолед.
Плодовата салата винаги е по-вкусна с поне няколко кубчета от ароматния плод, съгласете се.
Сокът от ананас се предлага освен като отделна напитка и като съставка на много коктейли, като пина колада например.
Традицията повелява да ви споменем и здравословния аспект на съответната храна. Ананасът е богат на манган и витамин С.
Ананас в начален стадий. Снимка: Wikipedia
Поле с ананасови насаждения в Гана. Снимка: Wikipedia
Червен ананас. Снимка: Wikipedia