Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Ананас, полезен за нас

по статията работи: | Прочитания: 2307 1
Тропическото растение е добър източник на витамин С
Ананас, полезен за нас
Източник: Thinkstock/ Guliver

Жегата навън ни кара да си мечтаем да завали тропически дъжд и да се порадваме на малко прохлада.

 

Тези мисли ни наведоха на мисълта да ви разкажем повече за един от най-вкусните тропически плодове – ананасът. Плодът може да се култивира от короната на растението и да цъфти в продължение на 20-24 месеца.

 

Ще даде плодове в следващите 6 месеца. Ананасите могат да се хапват сурови, под формата на сок, консервирани.

 

Във Филипините, например, са намерили много интересна употреба на листата на ананаса - за добив на текстилни влакна за тапети и мебели.

 

Вкусната вътрешност и сокът на ананаса се използват масово в кулинарията в различни страни по света.

 

В тропическите държави плодът се предлага като лека закуска в крайпътните заведения.

 

Продава се цял или на парчета, забодени на клечки. Консервиран на шайби, често служи за гарнитура към месо, като в дупчицата се слага една черешка. На много места се счита за основна съставка в хамбургери и пици.

 

Наситнени парченца ананас се слагат в конфитюри, мармалади, кисело мляко и сладолед.

 

Плодовата салата винаги е по-вкусна с поне няколко кубчета от ароматния плод, съгласете се.

 

 

Сокът от ананас се предлага освен като отделна напитка и като съставка на много коктейли, като пина колада например.

 

Традицията повелява да ви споменем и здравословния аспект на съответната храна. Ананасът е богат на манган и витамин С.

 

0bf7810e-9e25-4102-a3b5-bca5931c7a21

Ананас в начален стадий. Снимка: Wikipedia


c1cab512-91c5-6695-55c5-2bdf3cfb4e5e

 Поле с ананасови насаждения в Гана. Снимка: Wikipedia


14428

 Червен ананас. Снимка: Wikipedia

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
ива
30.07.2013 | 11:38
Не обичам.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...