Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Анасонът и лятото - неразделни

по статията работи: | Прочитания: 853 1
Aроматът му е познат на мнозина, заради популярната мастика
Анасонът и лятото - неразделни
Източник: Thinkstock/ Guliver

Тъй като от няколко дни официално навлязохме в летните месеци и консумацията на студени напитки с аромат на анасон се увеличава с бързи темпове, асоциативното ни мислене ни наведе на идеята да ви разкажем за ароматното растение.

 

Анасонът е от семейството на целината и магданоза Сенникоцветни.


Листата му най-често се употребяват за подправянето на салати, а семената пък намират приложение в сладкарството.


Вкусът на растението е сладък, а ароматът му е познат на мнозина, заради популярната мастика, която много успешно разхлажда лятото.


От анасонът се извлича етерично масло, което се използва като суровина за приготвянето на ликьори, разпространена практика по целия свят: арак в Близкия Изток, френските пастис и анисет, добре познатото гръцко узо, мастиката в България и Македония, немския йегермайстер.


Италия, Холандия, Португалия, Мексико, Испания и Турция допълват списъка със страните фенки на анасона. Намира се и едно интересно приложение – няколко капки от анасоновот масло върху лист хартия, пазят от насекоми.


Семената на анасона са специфични и ароматни, използват се в разнообразни рецепти на различните национални кухни. В Англия приготвят десерт от малки шоколадови топчета с пълнеж и аромат на анасон.


Италианските пицеле са традиционни вафлени сладки с аромат на анасон, ванилия и лимон. Растението има интересни и различни приложения.


В заключение излиза, че можете да го намерите в десерта си, в лятната студена напитка, а и да се борите с досадните насекоми. Какво по-хубаво от това?

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Margaritka
25.06.2013 | 14:54
О,доста добре сме си разделени с анасона, нищо не ни свързва и допирът ни по всяко време на година е абсурден!
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Зелник, ама най-лесният на света!
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D