Напоследък кокосът и всички производни продукти от него станаха много модерни.
Понякога си казваме, че когато нещо добие такава агресивна и рязка известност е по-скоро е маркетингов трик, отколкото да е ефикасно.
Но случаят с кокоса не е такъв. Ако се чудите как може да го ползвате в кухнята, то само след малко ще ви дадем няколко много вкусни идеи за това как да ползваме повече кокос в храненето си.
Кокосово мляко
Азиатските кухни използват от незапомнени времена кокосовото мляко. Слагат го в кърито задължително. Но то може да се кремообразно и вкусно. Може да си го добавите към кафето, овесените ядки и шейковете. Просто го използвайте на мястото на кравето мляко. Палачинки, мъфини, млечни тестени изделия и всякакви други вкусотии. С кокосовото мляко нещата стават още по-вкусни.
Сушени кокосови стърготини
Става думи за истински кокосови стърготини, не за онези ситните, които силно се съмняваме, че са точно кокос. Можете и сами да си ги направите – настържете пресен кокос, изпечете го и го добавете в десертите, киселото мляко или млечния шейк.
Кокосово масло/олио
Кокосовото масло е супер нискокалорична мазнина за печива. Този вид мазнина всъщност стимулира изгарянето на мазнини и предпазва от натрупването им с поемането на останалата храна. Освен това, кокосовото масло има способността да енергизира тялото.
Кокосова захар
Захарта от кокосова палма е по-малко рафинирана от бялата, следователно е по- здравословна. Съдържа желязо и магнезий, след като бива рафинирана. Кокосовата захар може да се ползва за подслаждане на различни печива, като количеството, което трябва да се сложи е точно толкова, колкото бихте сложили, ако използвахте обикновена захар.
Пълно е с фибри и е с ниско съдържание на въглехидрати. Кокосово брашно е частичен заместител на пшеничното. Тъй като е леко горчиво. Смесете ¼ или 1/3 чаша кокосово с пшенично брашно.
Кокосова вода
Това е много вкусен начин да хидратираме тялото си. Действа диуретично, прочиства тялото от токсини, зарежда с витамини и минерали. Кокосовата вода може да овкуси и храната, докато я готвим – например, можем да добавим малко от нея във водата, в която ще забулим яйца. Става чудесно на вкус.
Сега вече се убедихте колко начини има за това да добавим кокос към храната. Защото ухае чудесно, полезен е и се използва много лесно.
кексчета, топнати в течен шоколад и сушени кокосови стърготини