Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Ароматен Алжир

по статията работи: | 05 април 2013 Прочитания: 1985 3
Подправките, използвани най-често в кухнята на Алжир, са сушени и червени люти чушки от различни видове
Ароматен Алжир
Източник: Thinkstock / Guliver

Алжирската кухня обединява типични елементи от близкоизточната и средиземноморската кухня, което я прави малко по-различна от обичайната за северноафриканския регион.

 

Тя води своите корени от различни древни култури, които в миналото често са посещавали или са търгували със страната. Сред тях са берберските племена, чиито корени могат да се проследят до 30 000 г. пр. Хр., които поставят началото на отглеждането на пшеницата и различните видове плодове в района. Друга част от житните култури са въведени много по-късно благодарение на римляните.

 

Влияние върху алжирската кухня имат и картагенците. Испанците пък са "виновници" за консумацията на плодове като портокалите, сливите и прасковите. Навлизането на голяма част от сладкишите и чая са резултат от годините османско робство, които също са оказали значително влияние върху местната кухня. 

 

Традиционната закуска датира още от френската колонизация и като цяло е лека. Тя съдържа предимно чай или турско кафе, които се сервират с някои сладкиши.

 

По обед по уличните сергии често се продават shawarma (вид дюнер кебап от агнешко, козе, пилешко, пуешко или телешко месо, като е възможна и смес от тях) най-вече в градовете.

 

Вечерята е много обилна и често се яде късно през нощта, най-вече през месеца на Рамазана.

 

В Алжир, както и в останалата част от страните в Северна Африка се произвежда голямо разнообразие от типичните за Средиземноморския регион плодове и зеленчуци, както и някои типични за тропическите райони. Често консумирани са агнешкото, морските дарове и рибата, която алжирците улавят сами.

 

В основата на алжирската кухня стои традиционният арабски хляб khabz, който се консумира с всички видове храна. Едно от най-популярните местни ястия е merquez, вид пикантен колбас, направен от агнешко месо, който произхожда от Атласките планини.

 

Други често срещани ястия са берберският кус-кус, сервиран традиционно с месо или зеленчуци, приготвени във вид на яхния и chakchouka - ястие от Магреб, състоящо се от яйца, сготвени с доматен сос, чушки, лук и подправки като кимион, куркума и люти чушки.

 

Karantita също етрадиционно алжирско ястие, което се приготвя от брашно от нахут. Това е една от най-любимите храни на алжирците и се готви от почти всяко семейство в страната. Ястието обикновено се сервира горещо, поставено върху франзела, овкусено с harissa сос и поръсено с кимион.

 

Заимстван от Мароко е традиционният пай с месо pastilla, който често се приготвя и с риба.

 

Подправките, използвани най-често в кухнята на Алжир, са сушени и червени люти чушки от различни видове, черен пипер и кимион. Популярната в Северна Африка смес от подправки ras el hanout също намира място на масата на алжиреца. Тя е съставена от кардамон, карамфил, канела, пипер, чили, кориандър, кимион, индийско орехче, пипер и куркума.

 

Често срещани в Алжир са и ястията с испански произход като Gaspacho Orinais.

 

В края на всяко хранене обикновено се сервират сладки сезонни плодове. Най-често консумираните сладкиши са нугатаи asida. Asida е традиционно арабско ястие, приготвяно от варено тесто, към което се добавят масло и мед. Ястието обикновено се яде без използването на съдове и прибори.

 

По време на месеца на Рамазана се яде много халва. Освен нея се консумира и много мед, като страната е известна с това, че е най-големият потребител на мед на глава на населението в света. Много обичан е и ментовият чай, който се пие обикновено през нощта или по време на различни церемонии, на които се ядат сладкиши.

 

Сред напитките алжирците предпочитат най-много кафе и то предимно турско. Много разпространени са плодовите сокове и безалкохолните напитки.

 

Фактът, че около 99% от алжирците са мюсюлмани, е оказал значително влияние върху местната кухня. По време на месеца на Рамазана, който се пада деветият месец от ислямската година, мюсюлманите са длъжни да постят и се лишават от голяма част от храната, която иначе консумират.

 

Менюто по случай празника Eid al-Fatir, отбелязващ края на Рамазана, почти винаги започва със супа или яхния. Агнешкото и говеждото месо пък са част от основното ястие, макар че семействата, които живеят в близост до Средиземно море се наслаждават и на голямо разнообразие от морски дарове.

 

В повечето домове в Алжир в края на яденето задължително на масата се поставя купа с плодове, като традиционно всеки сам бели и реже плодовете, които яде. Често плодовете се консумират овкусени с канела.

 

Готвенето продължава да се счита за задължение на жената, както е било и в миналото, като голяма част от рецептите са били предавани между поколенията от уста на уста, най-вече когато жените се събират заедно, за да готвят.

Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
Отговор на коментар #2 от Qna Kirkova:
Да и са много непознати за нас:)
2
Qna Kirkova
05.04.2013 | 12:20
Имат много пикантни ястия!
1
Много интересна кухня имат .
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Пилешко, глазирано с балсамов оцет
    15 мин.
  • Картофена салата с бекон
    20 мин.
  • Руски чаени сладки
    30 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Рецепти
Най-нови
Най-търсени
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко,...
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!