Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Ароматни войнишки курабии

8
Ароматни войнишки курабии
Източник: Петя Цанкова
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:тестени
Националност:българска кухня
Рейтинг: 5
(базиран на 1 отзив)
време
60 мин.
порции
Промени
Рецептата е лесна
Начин на приготвяне
  • 1

    В дълбока купа се разбиват яйцата с вилица.

  • 2

    Добавят се последователно захарта, киселото мляко с угасената в него сода, кипната в оцета амонячна сода, ванилията и настърганата кора от лимона. Всичко се обърква много добре.

  • 3

    Постепенно, на части, се прибавя брашното и се забърква средно- твърдо, нелепнещо (почти) тесто. Лично аз го оставих да постои около 20 минути в хладилника.

  • 4

    Загрявате фурната.

  • 5

    От тестото се късат парчета и се оформят топки, с желаната от вас големина. Потапят се в кристалната захар и се нареждат в тава, покрита с хартия, обърнати със захарта нагоре.

  • 6

    Пекат се до порозовяване, в умерена фурна, като за малко се слагат на дъното на фурната, докато хванат лека коричка отдолу и след това се вдигат върху скарата в средата.

  • 7

    Могат да се съхранят до седмица в полиетиленов плик или в кутия с капак, като по този начин се запазват и мекички.

  • 8

    Да ви е сладко.

Коментари(8)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
8
Nikoleta Tsankova
23.02.2013 | 13:33
Супер са !
7
Орнела Мути
22.02.2013 | 09:55
Много ги обичам :)
6
Петя Цанкова
21.02.2013 | 19:00
Ралица ,тези курабии са известни още и като бабините курабии ,не само като обикновени.А най-често се срещат под името войнишки ,защото преди години ,когато младежите ходеха в казармата да отбиват воинския си дълг за по 2 или 3 години ,това бяха курабиите ,които най-често получаваха в колет от майките си ,поради това ,че издържаха дълго на съхранение.
5
Петя Цанкова
21.02.2013 | 18:55
Първо да поправя количеството на захарта в самото тесто трябва да се сложи 1 1/2 ч.ч. захар ,а не 5 с.л. . Петте супени лъжици захар са за потапяне на курабиите .
4
Ralica Hristova
21.02.2013 | 15:31
Обикновени курабии :) що сте ги кръстили войнишки?: )
3
ива
21.02.2013 | 15:16
А мармалад няма ли да има:)
2
ива
21.02.2013 | 15:15
И мам ги прави - страхотни са!
1
pepi damjnova
21.02.2013 | 14:35
Обичам ги тези курабии, много са вкусни.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Крем от мандарини
    30 мин.
  • Нещо като "пица" от кайма
    30 мин.
  • Ориз с кориандър и лайм
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Щур свят, Господи, луд свят! Смешен и тъжен, жесток и трогателен, опак и прав... Свят, в който не можеш да разбереш къде свършва...
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
15-ти септември.Иванчо тръгва на училище за първи път. Бабата: –Не обиждай момичетата и не ги дърпай за...