Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Артишок - братовчедът на магарешкия бодил

по статията работи: | Прочитания: 4952 5
Добър съюзник в грижата за здраве и добра форма
Артишок - братовчедът на магарешкия бодил
Източник: Thinkstock / Guliver

Артишокът е култивиран вариант на магарешкия бодил. Отглежда се като хранителен продукт. Некултивираният или див артишок, носи името кардун (cardoon). Ядивната част на растението е главата, в която се развиват пъпки.


Колкото повече се доближава до разцъфване, толкова по-негоден става за консумация артишокът. Тези пъпки се състоят от месеста част в началото на листенцето и сърцевина.


Дивият артишок е познат на древните римляни, гърци, египтяни. Култивираният вариант на растението е идея на находчивите италианци. В Неапол още през 9 век е започнало отглеждането на артишока.


Днес най-големите производители на артишок са страните, граничещи със Средиземно море - Италия, Испания, Франция. За САЩ почти 100% от пазара на артишок се запълва от Калифорния, където се провежда и годишен фестивал на артишока.


Обикновено цветът му е зелен, но в Италия се среща разновидност в лилав цвят. Преди да бъде сготвен артишокът, трябва хубаво да се почисти, за да не попаднат бодли в ястието. Подходящи методи за приготвяне са на пара или варен артишок.


Подобно на ябълките, това растение потъмнява, когато е нарязано и оставено за по-дълго време. Можете да предотвратите този процес, ако накиснете артишока във вода с малко оцет или лимонов сок.

още по темата


Така растението ще остане свежо до момента, в който решите да го използвате. Месестата част от главата в някои кухни се яде със сос Холандес, оцет, масло, майонеза, лимонов ск или други сосове.


В Италия артишок в масло е обичайният зеленчук за пролетния вариант на пицата "Четири сезона". В Испания се използват по-крехките и малки варианти на артишока, например поръсени със зехтин и оставени за кратко на жар, сотирани в сехтин и чесън, с ориз като паеля или комбинирани с яйца в царвична питка-фритата.


И не на последно място, артишокът е изключително полезно растение. Мощен антиоксидант, подобрява храносмилателния тракт, помага за работата на черния дроб и жлъчката, понижава нивото на холестерола, което намалява и риска от сърдечни болести. Разбира се, добър помощник в борбата с наднорменото тегло.

 

Коментари(5)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
5
Бела Дона
11.04.2013 | 13:04
Много полезна статия .
4
Много интересна статия!
3
Dobi Zvezdeva
10.04.2013 | 16:18
много полезна статия за мен
2
Yuliyan Iskrenov
10.04.2013 | 16:14
На снимката е "култивираният" вид, по-малко 'полезният',но и от който вид да е, при почистването,/беленето/ на листата като се достигне сърцевината,трябва да се обмазва с парче/половинка/ лимон,защото веднага почернява. Реагира веднага с кислорода във въздуха. А м/у другото вътрешния /долния/ край на вътрешните листа, си е чисто мезенце докато трае 'операцията' по почистването ;)
1
Надя
10.04.2013 | 12:05
Магарешкия бодил е лек за много болежки в народната медицина!
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Плачът е за обикновените жени. Красивите жени просто отиват на шопинг." Оскар Уайлд
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...