Архангелова задушница, която се нарича още Велика (Голяма) задушница или Архангелска задушница, е една от трите най-големи през годината.
Отбелязва се събота (денят, който църквата е определила за ден на покойниците) преди Архангелов ден.
Архангел Михаил, един от седемте първенствуващи ангели, който се грижи за душите и се бори за доброто. Фактът, че задушница се чества непосредствено преди празника на светеца, е свързан с вярването, че Архангел Михаил е ангел на смъртта.
Както и на останалите задушници, и на Архангелова задушница се правят панихиди в храмовете.
Близките посещават гроба на починалия. Обичаят повелява най-възрастната жена да прелее гроба с вино, започвайки от главата. По традиция се прави коливо (варено жито със захар), хляб, който желае може да добави и сладки и соленки.
Голяма задушница е последната за годината и на нея се носят в гробищния парк храни, които покойният е обичал. Както повелява традицията, първата хапка и първата глътка се слагат на земята със споменаване на починалите.
По желание на близките могат да се направят и т.нар. раздавки на близки, съседи и т.н. отново в памет на покойния. Архангелова задушница е посветена на загиналите воини, заради което понякога се нарича и Мъжка задушница.
Житото символизира възкресението, а виното и хлябът са спомен за жертвата на Христос за човечеството.
Ето и едно примерно меню за Архангелова задушница.