Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Астрагал - коренът, "лекуващ" имунната система

по статията работи: | Прочитания: 8082 1
От растението се извлича вещество, което се бори с вируса на СПИН
Астрагал - коренът, "лекуващ" имунната система
Източник: Thinkstock / Guliver

Астрагалът е зелено растение от семейство Бобови (Fabaceae). За негова родина се смятат държавите Китай и Монголия.

 

Астрагалът е използван в класическата китайска медицина от хилядолетия. Той представлява т.нар "адаптоген", което означава, че помага на организма при различни стресови състояния, включително физически, психически и емоционален стрес.

 

Астрагалът съдържа аминокиселини (GABA, L-канаванин), флавоноиди, тритерпенови сапонини, селен, полизахариди, както и различни антиоксиданти, предпазващи клетките от увреждане и неконтролируемо делене.

 

Има 7 вида астрагал, като някои, от тях са отровни. Коренът на растението притежава множеството полезни действия, които медици от цял свят му приписват. Най-често астрагалът се използва за подсилване на имунната система.

 

Благодарение на това си действие, той се използва и за лечение на много други заболявания, като кандидоза, имунна недостатъчност, синдром на хроничната умора и различни бактериални инфекции.

 

От астрагала се извлича химическото вещество циклоастрагенол, познато още като ТАТ2. Изследователи от САЩ смятат, че то може да бъде от полза в лечението на ХИВ - вирусът на СПИН, както и за други хронични заболявания.

 

Коренът от астрагал доказано понижаване кръвното налягане и кръвната захар и се използва като предпазна мярка срещу диабет и рак.

 

Препоръчва се при анемия, настинки и грипни състояния, умора и липса на апетит след химиотерапия, при различни сърдечни и бъбречни заболявания, хепатит и сезонни алергии.

   

Повлиява благоприятно храносмилателната система – пептични и стомашни язви, диария, колики, гастрит, подуване и газове. Използва се при различни заболявания на отделителната система – нефрит и на женската полова система – извънменструално кървене, пролапсус на матката и други.

 

Освен в медицината, астрагалът се използва и в кулинарията, като подправка към различни супи, ориз и бобови храни. Чаят от астрагал е ароматен и има приятен вкус.

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Emnuella
16.09.2013 | 14:00
Интересно растение е това!
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Картофки, ама по-така ;)
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...