Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Атанасовден

по статията работи: | 18 януари 2016 Прочитания: 2517
Атанасовден се почита, както и Антоновден, като патронен празник от ковачи, железари, ножари и налбанти
Атанасовден
Източник: Wikimedia Commons

Зимен свети Атанас (18-ти януари) - в народните вярвания свети Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете. Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: "Иди си, зимо, идвай, лято!"

 

Затова празникът е известен и като Среди зима. Атанасовден се почита, както и Антоновден, като патронен празник от ковачи, железари, ножари и налбанти, а заедно с това и като празник в чест на чумата и шарката. За омилостивяване на болестта се пекат питки, които се надупчват с вилица, за да не се "надупчат" децата от шарка. Жените спазават същите забрани , които се характеризират за Антоновден.

 

На Атанасовден в Тракия се коли черно пиле или кокошка, приготвя се с ориз и се раздава на комшии и близки против болести. Перата се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила. В някои райони на страната моми и ергени излизат на поляните, връзват се люлки, люлеят се , пеят, играят хора.

 

Православната църква на този ден почита свети Атанасий Велики (293/298-373). На 23 години той участва във Вселенския събор в Никея, а по-късно става архиепископ на град Александрия. Прозвището "Велик" Атанасий придобива в борбата си срещу учението на свещеника Арий (280-336), отричащ същността на Бог-Отец и Бог-Син. Затова Александрийският епископ е наречен "баща на православието".

 

Именници: Атанас, Атанаска, Наско

 

Обредна трапеза: пиле, пита с мед, свинско с бамя

Източник:Календарни празници и обичаи на българите

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Пица с ананас
    20 мин.
  • Шарена салата II
    15 мин.
  • Кифлички със сирене
    30 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните?
"Можеш да прекараш минути, часове, дни, седмици или дори месеци, анализирайки отново и отново ситуацията, опитвайки се да сглобиш...
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Еха, чудна идея за закуска
След като изслуша всичките ми желания, златната рибка ме изгледа тъжно и каза: - Изяж ме...