Африканската кухня е смес от местните традиции и арабските, европейските и азиатските влияния.
Африка е вторият по големина континент на Земята и е дом на стотици племена, етнически и социални групи.
Поради това се наблюдават различия, както в основните продукти, които се консумират от населението, така и в начините на приготвянето им.
Обикновено, както в почти всички култури, храната в Африка е комбинация от плодове, зеленчуци, зърнени храни, месни и млечни продукти. В доста части на Африка е засилено използването на мляко, извара и суроватка.
В по-голямата част от Тропическа Африка обаче, местното население не може да произвежда мляко (най-вече в следствие на болестите, които засягат добитъка) и там тези продукти не са често употребявани.
Като цяло различия, понякога сериозни, в хранителните навици се наблюдават из целия континент.
Все пак могат да се обособят 6 зони със сходни предпочитания в храненето: Централна Африка, Източна Африка, Сомалийски полуостров (Африкански рог), Северна Африка, Западна Африка и Южна Африка.
Ето защо, ще се запознаем с всеки един район поотделно в своеобразна поредица...