Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Баклава по семейна рецепта

11
Баклава по семейна рецепта
Източник: Милена Статева-Игнатова
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:десерт
Празник:Коледа
Рейтинг: 5
(базиран на 2 отзива)
време
90 мин.
порции
Промени
Рецептата е лесна
Начин на приготвяне
  • 1

    Реших да споделя с вас рецептата, по която семейството ми приготвя баклава - тя е много лесна и винаги става неустоимо вкусна.

  • 2

    Необходими са ви един пакет готови точени кори, каквито продават във всеки магазин. За предпочитане не взимайте замразени кори, тъй като рискувате, когато ги размразите, те да са се слепнали помежду си и да не можете да ги отделите една от друга. 

  • 3

    Тъй като тавите обикновено са кръгли, а корите са правоъгълни, обърнете тавата, в която ще приготвяте баклавата наобратно и поставете всички кори, като с нож изрежете корите по ръба на тавата. Така ще получите кръгли листа. 

  • 4

    Разтопете 250 грама масло и добавете към него около 50 - 60 грама олио. Тайната на хубавите ястия, както казва майка ми, е в смесването на различни мазнини. Необходима ви е и четка - за мазането на корите, пшеничен грис - около 300 - 400 грама, и средно-смлени орехи - колкото повече, толкова по-добре. Готови сте да започнете. 

  • 5

    С четката намажете дъното на тавата с олио и сложете първата кора. Нея намажете отново с четката със сместа от масло и олио. Поръсете с грис. Сложете втората кора и отново намажете със сместа от масло и олио, поръсете с грис. 

  • 6

    Следващата кора, намажете с масло и олио и сложете от орехите. Така редувайте корите, като всяка задължително намазвайте със сместа от олио и масло, като където слагате грис, не слагайте орехи и обратно. Грис се слага, за да се разделят корите и да не се слепне баклавата, а да се отдели всяко листенце от другото, отделно от това е и много, много вкусно. Изрезките от корите наредете също като отделни листа в средната част на баклавата.

  • 7

    Когато наредите всички кори, намажете и последната кора и я нарежете, преди да я сложите да се пече. Традиционно, може да я нарежете на ромбчета (първо на 8 триъгълника и после всеки с напречни линии на ромб, за да се получи слънце). Остатъкът от разтопеното масло и от олиото разпределете в нарязаната баклава. Изпечете на 180 С във фурната. 

  • 8

    Имайте предвид, че корите са много фини и горната кора бързо ще изгори, като в същото време средните листа ще останат недопечени и сурови, затова покрийте баклавата с фолио и първоначално я печете така, а едва 15-20 минути по-късно, махнете фолиото. Печенето отнема около 40 минути. 

  • 9

    След като извадите изпечената баклава, я оставете да изстине. Правилото при баклавата е топъл сироп - студена баклава. Когато баклавата изстине, е време да се приготви сироп. Пропорцията е 3:2 захар:вода. Тоест, три чаши захар към 2 чаши вода. Добавете и ванилия за аромат и оставете на котлона, докато се стопи захарта. Залейте баклавата с топлия, но не още врящ сироп, и я оставете да се поеме цяла нощ сиропа. Никога не слагайте в баклавата печени ядки, а задължително сурови - ядките също ще се пекат заедно с баклавата и вече печените може да прегорят.

  • 10

    Бон апети!

продукти
800 гр.захар
250 гр.масло
50 гр.олио
300 гр.грис
2 ч.ч.вода
1 пак.ванилия
Коментари(11)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
11
Христо Томов
28.09.2014 | 05:00
Аз я правя навита(като саралии)!Две или три кори(правя я с три)се намазват със смес от топено масло и олио и се поставят една върху друга.С тъка ръся кристална захар върху корите(количеството е по желание,при мен е колкото хвана в шепа).Ръся с накълцани а не смлени орехи,за да се усещат и с цедка за кафе ръся канела(количествата са по желание).Завивам на руло и поставям в тава(имам квадратна по размер).След запълването и мажа със сместа от масло и олио и нарязвам по желание(на 3-4 парчета според тавата).Приготвям сироп 1:1 и заливам изстиналата баклава с горещия сироп.В сиропа могат да се сложат ванилия,лимонова кора(настъргана) и сока от от 1/2 лимон!Консумира се на другия ден!
10
Аз правя по съвсем същия начин баклавата,само че слагам галета вместо грис с много малко захар.За да не се накъдря най горната кора при печенето я намазвам с белтък.Печенето при мен е много бавно на по ниска температура почти 1 час.Като ми хареса на цвят я вадя.Винаги ми се получава.
9
poli asenova
16.04.2013 | 22:14
Това е страхотна рецепта за баклава.
8
Бела Дона
16.04.2013 | 09:11
Отговор на коментар #7 от pepi damjnova:
И на мен страшно много ми се хапва .
7
pepi damjnova
15.04.2013 | 21:39
Много ми се дояде баклава.
6
gabriela gabrielova
15.04.2013 | 21:24
Много обичам такава баклава
5
Mihaela Angelova
15.04.2013 | 16:35
тази баклава изглежда уникална
4
Silviq Milenova
15.04.2013 | 16:25
браво за семейната рецепта, изглежда много вкусна и аз я правя така.
3
Desislava Stoyanova
15.04.2013 | 16:20
позагоряла баклавата,аз имам проблеми с рязането, кога да я режа,за да не се накъдрят отгоре последните листи ? :(
2
ана
15.04.2013 | 14:35
Красиво разрязана.
1
Бела Дона
15.04.2013 | 09:30
Правила съм няколко пъти баклава , но все не ми се получава , но мисля и тази да се опитам да приготвя .
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Лесни бутерки с подправки
    20 мин.
  • Пилешко със зеленчуци на фурна
    30 мин.
  • Млечен десерт за 0 време
    20 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Варите ли ракия? 1
"Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко,...
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Най-вкусната спаначена пита!
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D