Приготвяне на плънката: Яйцата се разбиват с една чаена чаша захар; след като избелее се прибавя киселото мляко, маслото, ванилиите, орехите и брашното, което е предварително разбъркано с бакплуера и ванилиите.
Приготвяне на сиропа: Три чаши вода се смесват с две чаши захар, добавя се една четвърт парче лимон и се оставя да заври пет минути.
Приготвяне на баклавата: Върху разстланите кори се сипва от приготвената смес Z-образно /по три супени лъжици от плънката/. По дължина се нареждат парченца надробен локум. Увива се на руло и се нареждат в предварително намазнена правоъгълна тава по дължина. Пече се на 170 C до леко зачервяване.
Сиропът трябва да е хладък, като се залива върху баклавата. Нарязва се на парчета преди поднасяне.