Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Бангладеш - кулинарна ароматерапия

по статията работи: | 08 юни 2013 Прочитания: 2167
Най-използваните подправки са чесън, джинджифил, лайм, кориандър, кимион, куркума
Бангладеш - кулинарна ароматерапия
Източник: Wikimedia Commons

Кухнята в Бангладеш има тясна връзка с тази на обширната историческа област Бенгал, тъй като до XX век страната е смятана за част от северните й територии, преди разделянето на Индия.

 

Като цяло местната кухня включва множество персийско-арабски елементи, но използването на телешко месо значително я отличава от кухнята на Западен Бенгал в Индия. Основните храни в Бангладеш са оризът, рибата, както и различните видове леща, която местните наричат "дал".

 

Тъй като голям процент от територията на страната може да бъде залята от вода или като умишлен ход на фермерите, заради определени земеделски практики, или просто в следствие на тежки климатични и географски условия, то не е изненадващо, че рибата е основен източник на протеини в местната кухня. Дори съществува поговорка, която гласи: Рибата и оризът правят Бенгал.

 

Важна част от кухнята на страната е и телешкото месо, което задължително се готви на празници. Телешкият кебап е сред най-обичаните ястия в цялата страна. Месото се използва и при приготвянето на широк спектър от ястия, включително biryaniteharihaleem, както и много други.

 

Макар, че всички говорят за кухнята на Бангладеш като едно цяло, повечето ястия са регионални и между тях има сериозни различия във вкуса, начина на приготвяне и поднасянето.

 

Южните области Барисал, Читатонг и Кхулна се намират в близост до морето, което обяснява защо в ястията присъстват повече риби, както и кокос. Изключително популярна е сушената риба, наречена shutki.

 

В областта Дака, която заема централната част на страната, се приготвя много пържен ориз и месо, което е свързано най-вече с историческата съдба на Дака, като столица на Бенгалската империя. Всичко това е оказало сериозно влияние върху храната в региона, където все още се приготвят ястия от специални продукти, присъствали на масата и преди повече от век.

 

12259

 

В западните и северозападните части на Бангладеш основно място в менюто заема зеленчуковото къри, както и голямото разнообразие от подправки. Популярни са и сладководните риби.

 

Множеството езера на територията на Североиточната област Силхет обуславят голямото разнообразие от сладководни риби, които изобилстват в местаната кухня. Поради близостта на хълмовете в Асам, там виреят няколко вида плодове и зеленчуци, които не се отглеждат в никоя друга част на страната. Сред тях е и вид див портокал, наричан от местните жители shatkora.

 

Освен ориз, широко използвани са и специалният вид пълнозърнесто пшенично брашно atta, както и голямо разнообразие от бобови култури, най-важните от които са различни видове нахут, тропическия зелен грах и черният боб.

 

Въпреки че в съседната индийска кухня преобладават различните видове ориз и хляб, основен източник на въглехидрати в Бангладеш е обикновеният бял ориз. Вариации на пържен ориз, като biryani и pulao присъстват на трапезата предимно на специални поводи и партита.

 

Кухнята в Бангладеш варира между много сладка и лека до изключително пикантна. Тя прилича най-вече на тази в Североизточна Индия и Югоизточна Азия, отколкото на която и да е друга част от континента, което се дължи географската и културна близост. 

 

709

 

Най-използваните подправки при готвенето са чесън, джинджифил, лайм, кориандър, кимион, куркума и лют червен пипер. В сладките ястия присъстват предимно кардамон и канела.

 

Типичен вид хляб в Бангладеш е luchi, който е под формата на питка и се прави от пшенично брашно, което се пържи в разтопено масло или обикновено олио. Той обикновено се сервира с къри.

 

Една от най-често похапваните от местните хора храни се нарича panipuri. Тя се прави от малки кухи пържени топчета, които се пълнят със смес от вода, тамаринд, чили, картофи, лук и нахут.

 

Biryani се наричат групата от храни, приготвяни от ориз, подправки, месо, риба, яйца и зеленчуци. Названието идва от персийски и означава "пържено" или "печено". Ястията се приготвят по различен начин в различните части от страната. Оризът често се вари заедно с леща, като комбинацията се нарича khichuri.

 

Едно от познатите и по нашите земи ястия, което се консумира широко в Бангладеш е халвата.

 

От напитките най-консумирана в Бангладеш е borhani, която се приготвя от кисело мляко и подправки. Тя се консумира най-често с ястията биряни.

 

Сред десертите се отличава джалеби, което представлява малки пържени гевречета, които се накисват в специален сироп. Те се сервират топли или студени в зависимост от предпочитанията. Към сиропа понякога се добавя лимонов сок, розова вода или други аромати. 

 

Дрург десерт, известен в цяла Южна Азия е khir. Това сладко ястие се прави от ориз или пшеница, които се смесват с мляко, захар и стафиди. За аромат се добавят кардамон и шафран, като според желанието се добавя шам-фъстък или бадеми.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Рибни рулца
    30 мин.
  • Сладки топки с пияни вишни
    30 мин.
  • Пица с арабска питка
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните?
"Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко,...
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Две разкошни кексчета в чашки
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D