Да вдигнат ръка всички, които обичат баница :)
Баничката, коята така ревниво браним за наша традиционна рецепта, всъщност се хапва по целия свят.
И въпреки че наистина нашата баница е най-вкусна, не е лошо да видим как я приготвят и по света.
Нашата традиционна баница съществува още от времето, когато в магазините не е имало кори за баница (а може и магазини да е нямало), и жените сами са месили и точили корите.
Това, което сме запазили, е плънката. Тази вкусна комбинация от сирене и яйца е любима на поколения българи и може би така ще си остане завинаги.
Вижте рецепта за една типична селска дърпана баница. В линка ще видите и как може да си приготвите вкусен лападник отново по традиционна рецепта.
Да започнем с една близка съседка - Турция. Тази страна също е една от претендентките за авторството на баницата. Дали е така, не знаем.
Знаем, че много обичаме турския бюрек. Вижте малко информация за него и различните му видове.
А ето и една чудесна малко видоизменена рецепта за Бюрек с пиле.
Още една идея от турската кухня - банички тип цигара. Направете си ги веднъж и гарантирано ще ви станат любими. Толкова са апетитни и хрупкави, страхотни за закуска, предястие или лек ордьовър.
Една много вкусна идея е Македонската баница. Тя също се приготвя с домашни кори, затова отнема малко повече време, но пък ще ви хареса.
Ще ви разкрием две типични вкусни гръцки рецепти.
Богата гръцка пита - въпреки че не е кръстена баница, това си е една типична баничка с много, много богата плънка. Можете да я приготвите направо за вечеря - всички ще останат доволни.
И една сладка баница пак от гръцката кухня - Галактобуреко. Вярно, че името е доста сложно, но за сметка на това приготвянето на тази вкусотия не е никак трудно.
Снимка - Галактобуреко.
Направете си тази баничка за неделната следобедна закуска.
Още една баница с трудно име, този път от чехословашката кухня - Търделник . Методът на приготвяне е много интересен и със сигурност ще заинтригува смелите кулинари.
И една доста оспорвана баничка - Алжирска баница. От коментарите под рецептата съдим, че тази баница се подвизава с много имена - арменска, гръцка, кубинска, френска, че дори и "министерски сладкиш".
Истината е, че няма как да знаем от коя част на света точно е произлязла тази баница, но и това не е толкова важно. Важното е, че е страшно вкусна!
И ако нищо от посочените традиционни национални рецепти не ви допадна, вижте още идеи за вкусни плънки за баница.