Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Бахар - другото откритие на Колумб

по статията работи: | Прочитания: 1376 1
Специфичният вкус на подправката е неразделна част от карибската кухня
Бахар - другото откритие на Колумб
Източник: Thinkstock/ Guliver

Освен Америка, Христофор Колумб открил и бахара. Ямайски пипер, пименто, пимента са някои от имената на подправката, направена от неузрелите плодове на растението Pimenta dioica (от семейството на конопа).


Миризмата на малките черни зрънца се определя като "сложна". Вкусът е нещо като интересна смесица от канела, индийско орехче и карамфил, но малко по пиперлив.


Според преданията, Колумб търсел черен пипер, но всъщност не знаел как точно изглежда и помислил бахара за него.


Така се слага началото на кулинарната история на бахара. Великият откривател го отнесъл в Испания, където му дали името "пимиента" - пипер на испански.


Разрушенията от Втората световна война не подминали и дървото, за което става дума в настоящата статия.


Били изсечени толкова много дървета, че отглеждането им и до сега не е възстановило напълно предишния си обем.


Най-големият производител на бахар е Ямайка.


Плодовете, суровина за подправката, се берат, докато са още зелени, сушат се на слънце и приличат на големи кафяви зърна. Карибската кухня е неразделна с бахара.



Дървесината се използва за опушване на пастърмата в Ямайка. Бахар се ползва за овкусяване на колбаси, кърита, различни ястия, между които и торти. А и киселите краставички нямаше да са същите без няколко зрънца бахар.


Легендите разказват, че маите използвали подправката за балсамиране на телата на важни хора.

 

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Ekaterina Tsoneva
19.06.2013 | 13:36
бахара е хубава подправка
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...