Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Безполезни, но гениални експерименти с яйца

по статията работи: | 24 февруари 2014 Прочитания: 1599
Да се позабавляваме с децата
Безполезни, но гениални експерименти с яйца
Източник: Youtube

Интересът към всичко, сготвено с яйца до момента е доста сериозен. Затова имахме голямо желение да намерим някоя супер вкусна, бърза и хитра рецепта с яйца, но какво да видим?

 

Мрежата е толкова благодатна на клипчета, изпълнени от хора, които просто имат малко свободно време.


Но в нашия случая изглежда така само на пръв поглед. Реално ентусиазиран руснак прави експерименти с яйца. Но наистина се получават. Забавно е.


Знаете ли какво ще стане, ако сложите сварено яйце в чаша, а след това я налеете до половината с оцет?


След няколко часа ще имете напълно обелено яйце, а от черупката няма да има и следа. Ха :)


Как да проверим дали едно яйце е сварено?


Ако по някаква причина сте смесили яйцата, което на Великден въобще не е изключено, то има изход. Просто завъртете всяко яйце на плота. Сами ще видите разликата. Тъй като сварените се движат много по-бързо от суровите. Причината е в течността, която се удря в страните и забавя хода на яйцето.


За следващия експеримент са ни нужни – 3 чаши с вода, 3 яйца, сол, лъжица и още едно малко шишенце с вода.


Напълнете 1-та чаша с вода. Напълнете и 2-та също, но разтворете няколко лъжици сол в нея (колкото повече сол сте готови да жертвате, толкова по-добре). 3-та чаша напълнете до половината с вода, след това изсипете също няколко лъжици сол и разбъркайте добре, за да се разтвори.


След това сложете последователно по едно яйце във всяка.


Това в чистата вода ще потъне веднага. Не е кой знае каква изненада ;)


Яйцето във втората чаша ще остане на повърхността, което пък е още по-малка изненада, поради неприличното количество сол, което сложихме.


И сега внимание! Яйцето в 3-та чаша също ще остане на повърхността, но нали ви казахме да си запазите малко екстра количество вода.


Е, дойде му времето, изсипете го внимателно в чашата, за да се изравни с останалите две. Е, какво се случи мислите – яйцето остана там, където си беше, явявайки се по средата, след напълването с вода.



Tук вече се изискват "задълбочени познания по физика", които ние нямаме, но е интересно, нали. Особено за децата :)


Опитавали ли сте да поставите сурово яйце на "дупето му"?


Няма да стане, казвате! Да, обикновено не става. Но нашият приятел, руският ентусиаст, за който стана дума, успява. Къде е тайната? - търпение.


Трябва да сложите внимателно яйцето, така, че течността в него да застане напълно неподвижна и... да имате търпение и добри умения за балансиране. Опитайте, трябва да се получи.


Наистина е забавно, и трябва да опитате да ги приложите с децата. Може пък да се запалят и да се "роди" нов гений на физиката :)

Рейтинг: 4 / 5 , 306 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Малки кашкавалени соленки :)
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...