Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Безсмъртни храни

по статията работи: | 20 декември 2012 Прочитания: 1589 1
...които краят на света не ги интересува
Безсмъртни храни
Източник: sxc.hu

Мислехме си, че темата за края на света по никакъв начин не може да се обвърже с кулинарията. Обаче много сме бъркали! Ако някога сте се питали, кои са храните, които ще ни „надживеят“ при евентуален апокалипсис, сега е моментът да се образовате. Още повече, трябва да знаем с какви храни да се запасим в мазето или там, където ще се скрием на „фаталната“ дата 21.12.2012.

 

Мед

 

Макар че с времето търпи определени биохимични процеси, вследствие на които се променя (като се захаросва и кристализира), той на практика е безсмъртен. Според американския Национален съвет по меда (National Honey Board), ако се съхранява правилно, продуктът може да бъде годен за консумация в продължение на векове.

 

Въпреки че няма същата хранителна стойност като други храни (по отношение на витамини и минерали), медът може да набави на човешкия организъм някои прости захари, а освен това да се използва за лечението на рани и изгаряния.

 

Готови за консумация хранителни пакети

 

Така наречените Meals, Ready to Eat (MREs) са особено популярни в САЩ и спасяват от глад американските войници от 1981 г. насам. Всяка опаковка се характеризира с това, че е лесно преносима, не изисква почти никаква подготовка, преди да се консумира, и съдържа 1 200 калории, нужни на човешкия организъм.

 

MREs включват ястия от месо, картофи, риба, зеленчуци и др., като има специални пакети за вегетарианци. Съхранявани добре, могат да издържат пет години.

 

На българския пазар те са познати като готови за консумация (RTE - Ready to Eat) и готови за готвене (Ready to Cook RTC) храни. Развитието на опаковъчните технологии у нас през последните години позволява те да се запазят годни дълго време.

 

Твърд алкохол

 

С малко шеговит тон от „Бизнес инсайдър“ посочват, че във времена на криза наличието на твърд алкохол е просто задължително. Като изключим идеята за постапокалиптично парти обаче, спиртните напитки са много подходящи за промиване на рани.

 

Въпреки че е годен с години, с времето твърдият алкохол все пак загубва част от свойствата си (или, така да се каже, „отслабва“). За да забавим този процес, е необходимо да не го оставяме на слънце.

 

 

Фъстъчено масло

 

Този любим на американците продукт вече е много популярен и в Европа, включително и у нас. Освен че е компактен, като всяка консервирана храна, той няма да се развали бързо, стоейки неотворен в кухненския ви шкаф.

 

Това, което прави фъстъченото масло много полезна храна, подходяща за хора, които току-що са оцелели след апокалипсис, е високото му съдържание на витамин Е. Тази съставка е много важна за процесите на черния дроб и бъбреците и в добавка свойствата ѝ допълнително удължават срока на годност на храната.

 

Oстаналите ви очакват в Econ.bg

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
тихомира илиева
21.12.2012 | 13:26
Медът може да бъде годен за консумация в продължение на векове - в къщи това не може да се случи, защото се консумира много мед.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Зелник, ама най-лесният на света!
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !