Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Билковият чай помага...

по статията работи: | 15 ноември 2012 Прочитания: 4839 1
...и то не само при настинка и грип!
Билковият чай помага...
Източник: Photl

Когато всеки втори започне да се разхожда наоколо с протекъл нос и магарешка кашлица, чаят става особено актуален. Топлата напитка обаче е препоръчителна не само при простудни и грипни заболявания. Билките имат редица лечебни свойства - благодарение на Jenite.bg ви представяме кратка информация за някои от тях.

 

Лайка

 

Чаят от лайка е сред най-полезните, когато настинем и започнем да вдигаме температура. Ако пък имате проблеми със съня, е препоръчително да го пиете преди лягане - успокоява нервите. Затова действа благотворно и при депресия, тревожност.

 

Освен изброените преимущества, лайката се слави и като нежно средство за лечение на проблеми с храносмилателната система: гастрити, ентерити, колити, язви на стомаха и дванадесетопръстника. Облекчава и възпалителни процеси на устната кухина, помага при зъбобол, както и при наличието на менструални болки.

 

Вероятно знаете, че тази "вълшебница" е полезна не само под формата на чай, но може да се нанася и външно. Върху кожата - за почистване и освежаване, като средство за борба с акне, различни възпаления, дори ускорява заздравяването на раните. Ако пък си миете косата с отвара от лайка, това ще ви помогне за задържане на русия цвят. Твърди се, че интимните промивки с тази билка помагат срещу бяло течение.

 

Салвия

Приготвена като чай, тя спира развитието на остри респираторни заболявания и укрепва имунната система. Освен това, салвията помага при възпаления на черния дроб, жлъчния мехур, дихателните пътища. Също както и в случая с лайката, отварата от салвия може да се използва за лечение на изгаряния, кожни заболявания, бяло течение. Регулира цикъла и спира причиняваните от него болки.

Смрадлика

Заедно с предходните две билки, смрадликата се нарежда сред най-предпочитаните средства за самолечение с чай. Със сигурност ще ви помогне да неутрализирате настинката по-бързо, освен това притежава и повечето качества, които вече изредихме за лайката и салвията.

 

Бъз

Народната медицина го счита за най-прекрасната билка в България. Приготвени под формата на чай, цветовете на бъза помагат срещу хрема, ангина, кашлица, възпалено гърло. Сякаш слушате реклама за поредното разтворимо прахче! Само че растението е далеч по-полезно от тези продукти, често се използва и в лечението на импотентност, хемороиди, подагра, възпалени пикочни пътища.

 

Маточина

Тази билка успокоява нервната система и затова се прилага в лечението на неврози, мигрена, световъртеж. Бременните жени пък могат да се възползват от маточина, за да успокоят гаденето.

 

Коприва


Освен че може да ни помогне в поддържането на хубава фигура, чаят от коприва се използва и при косопад. Външната красота обаче далеч не е всичко. Парещото при допир растение всъщност е изключително полезно, особено за хора, страдащи от анемия, нарушена обмяна на веществата, диабет, хроничен бронхит, ревматизъм, бъбречни заболявания (заради диуретичното свойство). Копривата е и много добра хранителна добавка за претърпелите тежка операция. Тя може да ви помогне и при обилна менструация, маточни кръвотечения или кръвотечения от носа.

 

Бял равнец

Тази билка е сред най-добрите средства за борба с нередовната менструация, маточните кръвотечения и мигрената. Белият равнец се прилага успешно и в лечението на възпалени яйчници, миома, както и споменатото вече бяло течение.

 

Мащерка

Мащерката не е известна единствено с красивия си цвят и силния аромат. Чаят от нея помага особено много при суха и еластична кашлица, бронхит, коклюш, астма. Освен това, мащерката притежава успокоителни, антисептични и болкоуспокояващи свойства, както първите билки, за които говорихме.

Жълт кантарион

Той доказано помага при киселини, газове, гадене, колики, лошо храносмилане, диария. Препоръчва се и при сърдечни проблеми, високо кръвно налягане. Чаят от жълт кантарион също е идеално средство за опълчване срещу простуда и грип още при първите им симптоми.

 

Зелен чай

Вероятно сте чували - зеленият чай е най-подходящ при желание за отслабване, тъй като подобрява метаболизма, като същевременно не влияе значително на кръвното. Подходящ е за бременните жени, които особено внимателно трябва да си подбират какви чайове пият.

 

Черен чай

Изследвания показват, че черният чай вероятно има способността дори да защитава белите дробове на пушачите от вредите, които цигарите им нанасят. Твърди се, че намалява и риска от сърдечен удар.

 

Липов чай

Когато е топъл, той може да приспи спокойно и вас, и симптомите на дебнещото заболяване. Студеният чай от липа също има своето полезно приложение - за измиване на главата срещу косопад.

 

Каркаде

Чаят от хибискус (т.нар. "каркаде") се смята за най-обещаващата отвара, която може да ви помогне при наличието на високо кръвно налягане. Освен това, той прочиства организма от опасните свободни радикали, които са свързани със заболявания на сърцето, рак и симптомите на стареене.

 

Мента

Ментовият чай също има изключително отпускащо действие. Твърди се дори, че при продължително приемане може да помогне на дамите да се отърват от окосмяването на онези части от женското тяло, които е прието да бъдат гладки.

 

Хмел

Приписват му свойства на афродизиак, но това далеч не е единственото му преимущество. Чаят, приготвен от шишарки на хмел, също помага срещу безсъние, а също и при нервни оплаквания, причинени от климактериума. Освен тези важни свойства, той има и болкоуспокояващо, противовъзпалително, диуретично действие.

 

Бреза

Листата на нежното дръвче са чудесно оръжие срещу зараждащо се възпаление на пикочния мехур. Здрав човек пък може да използва такъв чай като тонизатор за повишаване на работоспособността. Със сигурност е по-полезен от енергийна напитка!

 

Имел

Това растение не се използва само на Запад, за да се целуват хората под него на връх Нова година. Чайът от имел подпомага кръвообращението, има благотворно действие при високо кръвно и артеросклероза. Освен това е ефективно средство срещу главоболие и световъртеж. Продължителната му употреба обаче не е препоръчителна, тъй като имелът може да се окаже опасен в големи количества.

 

Ройбос

Освен почти всичко, изредено дотук, този вид чай забавя процесите на стареене, твърди се, че предпазва от рак, действа като антидепресант. Може да се пие свободно дори от хора, които страдат от камъни в бъбреците, а по принцип за тях е препоръчително да внимават с приеманите отвари от билки.

Ако тази информация от Jenite.bg ви е била интересна и полезна, препоръчваме ви още:

Грешки при лекуването на настинка

Ботушките, шаловете и плетивата са за студените дни

Тест: Открийте своя интериорен стил 

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
ана
15.11.2012 | 16:05
Повечето от тях имат неприятен вкус.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D