Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Биохраните - не чак толкова препоръчителни

по статията работи: | 25 октомври 2012 Прочитания: 5630
По-важно е разнообразното хранене
Биохраните - не чак толкова препоръчителни
Източник: Photl

Нито едно научно откритие досега не е доказало със сигурност ползата за здравето от биохраните. Това е основната теза в нов доклад на Американската педиатрична академия, която препоръчва децата да консумират по-скоро разнообразни продукти, отколкото приоритетно биологични.

 

Все пак в документа се подчертава, че извършените изследвания на биохраните доказват, че в последните има по-ниско съдържание на пестициди и вредни бактерии в сравнение с конвенционалното земеделие.

 

На този етап обаче откритите разлики не се считат за толкова фрапиращи, за да се заключи, че биологично отглежданите продукти удължават живота или укрепват здравето. Според американските учени различията в двата вида продукти не са осезаеми дори и за децата, които по принцип са в най-голяма степен чувствителни към химическите вещества в храната.

От академията казват още, че не са намерили и никакво доказателство за това, че трябва да пием биологично прясно мляко. Обръща се внимание, че е нужно млечните продукти да бъдат пастьоризирани, за да се избегне рискът от бактериални инфекции.

 

„Най-важното е децата да се хранят с много плодове, зеленчуци, зърнени култури и млечни продукти, без значение дали всички тези храни са биологични или конвенционални, защото този режим е доказал ползите си за здравето“, коментира доктор Джанет Силвърстийн, цитирана от АФП.


В доклада, сред чийто автори е тя, се казва още, че семействата с по-скромни доходи дори може да навредят на децата си, ако избират само биохрани. Това е така, защото тези продукти са с по-висока цена и ако им се дава тежест в семейния бюджет, то малчуганите биха били лишени от разнообразно хранене.

 

Каква е истината и какъв модел на хранене за детето си ще избере всеки един от нас, според възможностите си, си остава лично решение.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...