Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Биохраните, made in China = отрова

по статията работи: | 26 февруари 2013 Прочитания: 2301 2
Или колко "органични" са китайските продукти и култури
Биохраните, made in China = отрова
Източник: http://www.china.org.cn

Когато става въпрос за храни, суперхрани и дори хранителни добавки от Китай, етикетът „органично“ е повече от измислица. Поне на това мнение е Майк Адамс, един от журналистите на здравния портал Natural News.


Мнение или повече от мнение, можете да прецените сами, тъй като Адамс изследва въпроса в задълбочени подробности години наред. А и е прекарал доста време в Китай.

 

Най-напред, той посочва факта, че дори в органичните храни има неограничени количества живак, олово, кадмий, арсен и алуминий. Да вземем за пример Американският департамент по земеделие (USDA), който не поставя граници върху нивата на тежките метали в храни, сертифицирани като органични.


Още по-лошо, няма лимити и за замърсяването с други синтетични химикали в суперхраните и хранителните добавки, които човек приема по здравословни причини.

 

Вероятно в този момент поклащате глава и си мислите, че това няма как да е вярно. По принцип етикетът „органично“ (трябва да) гарантира качеството на процеса, по който е отгледан даденият продукт.


Този етикет сертифицира, че земеделецът не е използвал никакви химикали, пестициди, хербициди, изкуствени торове и т.н., както и гарантира, че наблизо няма никакви индустриални фабрики.

 

В реално време и място обаче, етикетът „органично“ не гарантира нито едно от гореспоменатите неща. Още повече, земеделецът може да използва, и използва, замърсена вода, при поливането на продуктите.

И така стигаме до логичния извод, че средата, в която се отглеждат културите, е критична за тяхната чистота. А Китай е един от най-замърсените помийници на планетата! Ако погледнете снимки на замърсени зони в азиатската страна, едва ли ще можете да си представите каквото и да е „био“ или „органично“, колкото и да си напрягате въображението.

 

Просто защото Китай е кошмар за околната среда. Страната няма никакви правила или регулации за опазването на природата. Там всичко е възможно: изхвърлянето на живак в реките, поливането на култури с отпадъчни води, отглеждането на култури до комините на някоя гигантска фабрика. Всъщност някои от реките тук са толкова замърсени, че от време на време се самозапалват!

 

Положението е толкова зле, че преди броени дни (днешна дата 26.02.2013 - бел.ред.) екологичният служител Бао Женминг отказа 30 000 щатски долара, когато бива предизвикан да плува в река с кърваво червени води в провинция Хенан. И нищо чудно! Според редица нови изследвания, повече от 90% от наземните води в големите китайски градове са тежко замърсени.

Представете си, че именно тази вода се използва в отглеждането на „органичните“ китайски продукти. Дори и земеделците да спазват нормите, опасно мръсната вода обезличава всякакви усилия. Ако наблизо до „зелените площи“ има фармацевтична компания, нищо чудно да похапваме и човешки хормони заедно с доматите.

 

Разбира се, има изключения. Като годжи беритата, които се отглеждат на висока надморска височина и не са засегнати от замърсяването. Всъщност китайските берита са доста чисти. Проблемът обаче идва с факта, че един обикновен средностатистичеки потребител от страната Х трудно би се ориентирал в хаоса на вноса от Китай или откъдето и да било другаде.

 

Купувате си добавката от водорасли Хлорела („Chlorella”), made in China? Помислете отново. Скорошно изследване доказа, че китайската хлорела е около 10 пъти по-замърсена от конкурентния „органичен“ продукт, направен в Тайван. Всъщност тайванските продукти са посочени като много по-качествени и истински.

 

Собствениците на домашни любимци също трябва да „наострят“ погледи. Ако си купувате храна, произведена в Китай, много е вероятно да увреждате здравето на любимото си животинче с химикали, за чието съществуване вероятно не предполагате.

 

Китайската храна за кучета е основната причина за увеличаващия се брой на рак сред кучета и котки в САЩ.

 

Заключението всеки може да направи сам за себе си.

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Galia Ivanova
26.02.2013 | 16:40
Отговор на коментар #1 от Anna Vasileva:
само отрова
1
Anna Vasileva
26.02.2013 | 15:20
Доста плашещо,ама от Китай какво ли да очакваме
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !