Бобените кълнове са съставка, която може да се срещне често в асиатската кухня. Може да си ги направите и сами вкъщи, посявайки бобови зърна.
Трябва да им осигурите влажна среда и не пряка светлина, даже може да се покрият с кърпа. Само за няколко дни ще поникнат новите бобови кълнове. Тогава трябва да се прекъсне развитието и да се приберат на студено.
Някои смятат, че под формата на кълнове, бобовото растение е по-полезно отколкото зряло. От друга страна отнема и много по-малко време при готвене, което ви спестява време и пари. Започнахме да се убеждаваме, че трябва да се хапват по-често, а вие?
Други често срещани кълнове в кулинарията са соевите. Те също са от семейството Бобови. За тяехния разтеж е необходима една седмица. Както соята, така и кълновете й, имат силно присъствие в кухните на Източна и Югоизточна Азия.
Кълновете на бобовото растение могат да се приготвят на микровълнова фурна или да се изпържат. Традиционно влизат в рецептата за пролетни ролца. Китайската кухня е усеяна с рецепти с кълнове – супи, пържен ориз и др.
В Корея са един от основните елементи от традиционното ястие намул. Известни са някои случаи на салмонела и Е-коли бактерии, като предполагаемият източник на заразяване са именно кълновете.
Но вероятните причини са не достатъчно добре отглеждани посеви, замърсени семена, почви и т.н. Все пак човешкият елемент, в много от случаите, замърсява земята и след това му се връща тъпкано, така да се каже.
Бобовите кълнове са наситени с витамини А, С и от група В. Добър източник на микроелемнти – желязо, силиций бор. Помагат при настинка, повишават имунитета и най-добрата новина – имат минимално количество калории, а за сметка на това много витамини.