Фасулът се измива добре и се накисва за около 8 часа във вода.
След това се слага в тенджера с малко вода, колкото да го покрие, и се оставя да заври.
Щом заври, се слага една чаена лъжичка сода за хляб. Получилата се жълта вода се изхвърля, а фасулът се изплаква добре под течаща вода. В глинено гърне се изсипват фасула, ситно нарязаните моркови, целина, наситнения лук и чушки. Прибавя се олиото и се оставя да ври. (По желание може да запържите лука и чушките с малко червен пипер леко в мазнина и след това да го прибавите към боба).
Когато фасулените зърна започнат да омекват, към тях се прибавят нарязаните на ситни кубчета домати и джоджена и се оставя да ври, докато омекне напълно.
След това се сваля от котлона и се посолява на вкус. Сервира се горещ, поръсен с пресен магданоз и малко оцет на вкус.