Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Богата капама в зелев лист

12
Богата капама в зелев лист
Източник: Петя Славчева
Добави в Моят Кулинар
Рейтинг: 0
(още не е оценена)
време
60 мин.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    Месото се нарязва на хапки. Овкусява се с малко сол, черен и червен пипер, кимион, счукан чесън и чубрица. Престоява в хладилника поне половин час в покрит съд.

  • 2

    Каймата се размива с 1-2 с.л. вода (за да не стане след това на бучки) и се смесва със ситно нарязания лук и ориза. Съединяват се двете смеси, прибавят се дафиновия лист, бахара, копъра, половината от виното и всичко се смесва хубаво, за да се разпределят равномерно съставките.

  • 3

    На дъното на намаслен по-дълбок съд (гювеч, тенджера от йенско стъкло или друг подходящ съд) се слага лист от кисела зелка.

  • 4

    По стените на съда се нареждат останалите листа, като леко се застъпват и краищата им остават да стърчат навън, за да може после да се използват за завиване на ястието. Пълни се с приготвената смес от месата и каймата.

  • 5

    Отгоре се нареждат кръгчета от кървавицата (наденицата). Завива се със зелевите листа, да стане като голяма сарма. Смесва се зелев сок и вода (пробва се на вкус), добавя се останалото количество вино и се налива в съда, почти да покрие ястието.

  • 6

    Отгоре се намазва с мазнината. Захлупва се с капак и се слага в студена фурна. След като заври, се пече на около 200 С. 

  • 7

    При сервирането се обръща върху чиния (плато) и се реже като торта.

  • 8

    Ястието може да се приготви и в малки гювечета за индивидуално сервиране.

Коментари(12)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
12
kalinka kalinkova
11.12.2013 | 08:58
Тази е малко по различна от тази, която правя аз.
11
kalinka kalinkova
11.12.2013 | 08:57
Ще се възползвам от рецептата.
10
Anna Vasileva
10.12.2013 | 11:54
много атрактивно предложения! :)
9
Петя Славчева
10.12.2013 | 10:13
Отговор на коментар #6 от тихомира илиева:
да и аз така все съм правила между сърми
8
poli asenova
10.12.2013 | 09:11
Ще пробвам задължително тази рецепта.
7
poli asenova
10.12.2013 | 09:10
На мен ми се струва вкусно предложение.
6
тихомира илиева
10.12.2013 | 08:46
Отговор на коментар #4 от Петя Славчева:
В зелев лист не съм правила, обикновен подреждам сърми и между тях месото, но ще я пробвам рецептата.
5
тихомира илиева
10.12.2013 | 08:44
Много обичам капама и обикновено правя по Коледа.
4
Петя Славчева
09.12.2013 | 21:57
е то аз само един път така я приготвих че така се уцели да имам няколко вида месо иначе само с наденица ,пилешко месо и свинско месо и по евтино ми излизаше
3
gabriela gabrielova
09.12.2013 | 21:52
Бих пробвала да приготвя така капама.
2
gabriela gabrielova
09.12.2013 | 21:51
Изглежда много съблазнително.
1
Надя
09.12.2013 | 17:56
Трябва да призная,че толкова много и различно месо в една манджа не ми е по вкуса,но изглежда много вкусно.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Зелник, ама най-лесният на света!
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...