Кухнята на Ботсвана е до голяма степен уникална, но все пак в нея присъстват (макар и с други имена) и ястия приготвяни и в другите страни от Южна Африка.
Такива са Pap, Samp, Vetkoek и Mopane worms, а пример за уникална за страната храна е Seswaa – много осолено намачкано месо.
По пазарите на Ботсвана могат да се намерят много и най-различни храни. В страната се произвежда огромно количество първокачествено телешко месо. Агнешкото, овчето, пилешкото също са в изобилие.
Най-предпочитаното от местното население месо е телешкото, следвано от козето. Основните зърнени храни, отглеждани в Ботсвана са царевица и сорго.
Отглеждат се и много видове бобови култури (cow peas, ditloo, letlhodi), фъстъци, както и различни зеленчуци (спанак, моркови, зеле, лук, картофи, домати маруля). Дините, за които се смята че произхождат от Ботсвана, също са в изобилие.
Отглежда се и вид пъпеш, наричан lerotse или lekatane. В пустинните райони на страната се среща и вид див пъпеш, който е важен източник на храна и течности за местното население.
Голяма част от зеленчуците са сезонни и затова често се консервират като се изсушават или осоляват.
В Ботсвана се произвеждат много видове алкохолни и безалкохолни напитки, включително големи американски марки. Местните марки бира са Castle и Lion. Предпочитаното безалкохолно, домашно приготвено питие е джинджифиловата бира.
Най-популярното местно ястие с месо, което се приготвя по специални поводи е Seswaa или Chotlho. Друго известно ястие е Serobe – сварени чревца и част от вътрешностите на коза, овца или крава. Ако животното е коза или овца се прибавят и краката.
Домашно отглежданите пилета се смятат за по-хубави от тези, отглеждани в птицефермите. Затова с приготвянето на домашно пиле за своите гости, домакинът показва специалното си отношение към тях.
Кашите (bogobe) се приготвят като брашно от сорго, царевица или овес се изсипе във вряща вода, разбърква се, докато стане на мека паста и след това се готви на тих огън.
Когато царевицата или соргото са ферментирали, ястието се нарича ting. Към ting може да се прибавят мляко и захар или да се яде с месо или зеленчуци, като обяд или вечеря.
Хлябът се е появил скоро в Ботсвана и, макар че не е част от традиционните храни, вече има няколко рецепти за хляб, които са станали част от националната кухня.
В по-отдалечените региони на страната популярни храни са morama (голяма подземна грудка), mopane worm (ларва, която прилича на гъсеница) и диви гъби.