Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Брашното може и без глутен

по статията работи: | 01 януари 2018 Прочитания: 4087 1
Или какви алтернативи се предлагат на пазара
Брашното може и без глутен
Източник: Wikimedia Commons

Вредата от глутена вече е установена със сигурност. Много хора страдат от алергия към него.

 

Тъй като някои учени се обединяват около идеята, че човешкият организъм не е създаден да преработва глутена и, разбира се, имат своите доводи, все повече започва да се говори за брашна, алтернативи на класическите.

 

Или с други думи, такива без съдържание на глутен. Той представлява протеин, който комбинирайки се с вода или друга течност, прави хлебното изделие еластично и бухнало.

 

Безглутеновите брашна нямат тази еластичност, затова се смесват с пшенично в някои рецепти, където се налага повече бухване на печивото.

 

След като търсенето на безглутенови брашна се увеличава все повече, и предлагането търпи ръст. На пазара се срещат разнообразни продукти, които успешно да заместят класическите.

 

Брашно от ориз, елда, картофено нишесте, тапиока, нахут, рожков... Да не забравяме, че по света има и някои непознати за нас житни растения – теф (африканско житно растение), сорго (тропическо житно растение).

 

Това е една малка част от алтернативните брашна. Цените им са по-високи, но здравето е на първо място, нали така?

 

В състава им може да влизат и различни ядки, ситно смлени бадеми, например.

 

Според описанията на брашното от елда, то съдържа също толкова полезни витамини и минерали, колкото и конвенционалното, може да се използва за приготвянето както на различни печива, така и на бебешки храни.

 

13774

Източник: Photl.com

 

Най-доброто брашно от елда е това, смляно на каменна мелница.

 

Оризовото брашно е най-подходящо за сладкиши и сгъстяване на сосове за сладки и солени ястия.

 

Брашното от тапиока, което се извлича от корените на растението маниока, е много разпространено в Бразилия.

 

14310

Източник: Thinkstock/Guliver

 

Технологията, с няколко думи, е такава: корените се обелват, стриват на колело за брашно, след което се пече на плоча, за да изсъхне добре.

 

Брашното от картофи се приготвя най-често от цели, обелени, сушени, червенокафяви картофи. Този вид е подходящ за сгъстяване на супи и сосове. Прекрасно се вписва в рецептите за антиалергично готвене.

 

Нахутеното брашно се прави от добре смлени сурови зърна от нахут. Съдържа белтъчини, лецитин и има значително по-ниско съдържание на мазнини в сравнение с други ядки.

 

Тъй като явно не можем съвсем да избегнем употребата на добре познатите брашна, просто защото някои рецепти го изискват, то има и вариант с ниско съдържание на глутен, като това, направено от лимец.

 

Ако и вие имате глутенова непоносимост или дискомфорт след хапване на тестени изделия, опитайте някои от тези варианти.

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
ана
29.07.2013 | 10:35
Трябва да се пробват.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D