Консумацията на броколи отдавна се препоръчва за превенция на ракови заболявания, но скорошно изследване показва, че зеленчукът става още по-мощен природен медикамент, ако се комбинира с кълнове – отново от броколи.
Според учени от Университета в Илинойс, за да се усети ефектът от лечебните свойства на зеленчука, то той трябва да се приема три до пет пъти на седмица. Но за да бъде запазен полезният ефект, зеленото растение не бива да се разделя със съдържащия се в него ензим мирозиназ.
Тази загуба може да се случи, ако времето на готвене е прекалено дълго или ако за топлинната обработка се прибягва до микровълновата печка.
В случай че при приготвянето му се отнасяме нежно към зеленчука и бързо го сваляме от огъня (или дори го хапваме суров), то нищо не пречи на формирането на веществото сулфорафан, което се бори с раковите клетки.
Американските професори са сравнили нивата на сулфорафан в кръвта на група мъже, консумирали ястия с: кълнове от броколи; броколи; и с кълнове, и с броколи. Три часа след приемането на храните участниците в изследването, които са яли и кълнове, и броколи едновременно, са имали почти двойно по-високо съдържание на сулфорафан в кръвта от мъжете в останалите две групи.
Положителният ефект от тази храна става още по-голям, ако тя се комбинира с други богати на сулфорафан продукти. Такива са например горчицата, репичките, руколата и др.