Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Бурата - италиански деликатес, който се топи в устата

по статията работи: | Прочитания: 19056 4
Външната част на сиренето е от моцарела, а вътрешната от сметана
Бурата - италиански деликатес, който се топи в устата
Източник: Thinkstock / Guliver

Бурата (Burrata) е прясно италианско сирене, което се прави от моцарела и сметана. Външната част е от моцарела, докато вътрешната съдържа сметана.


Резултатът: един различен и необикновен вкус, и сирене, което буквално се топи в устата. Обикновено се сервира свежо, на стайна температура.

 

Името му идва от италианската дума за масло ("burro”).

 

Сиренето е типично за областта Пулия. Прави се от биволско или краве сирене, сирище и сметана. За първи път вероятно е произведено между 1900 и 1920 година във фермата на Бианчини.

 

През 50-те години, бурата започва да набира популярност, след като няколко местни млекарници започват да го произвеждат. Според някои източници, измайсторяването му е резултат от хитро използване на остатъците от моцарела.

 

Производството на бурата започва по стандартния начин, както при моцарелата и  другите сирена. Разликата идва по-късно, когато прясната извара се пуска в гореща суроватка или леко подсолена вода, с идеята да "развие" еластични конци.

 

Още горещото сирене се оформя като торбичка, която се пълни с парченца моцарела и се гарнира със сметана, преди да се затвори.


Накрая се увива в листата на растението асфодел, които трябва да бъдат зелени, когато сиренето се сервира. Тяхната свежест е индикатор и за свежестта на сиренето.

 

Когато се разреже, от бурата изтича гъстата сметана, благодарение на която сиренето се характеризира с плътен и маслен вкус. Най-добре е да бъде консумирано в рамките на 24 часа след разпечатване, а след 2 дена вече е с изтекъл срок на годност.

 

Бурата е идеално сирене за салата, прошуто, пресни домати със зехтин, различни видове паста.

Коментари(4)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
4
Julie Mladenova
07.08.2013 | 16:49
az sam go opitvala i e mnogo hubavo,naistina se topi v ustata.samo ne znam dali tova koeto vi predlagat v bg e sa6toto kakto v italia .....ili e ne6to podobno.....
3
Женя
06.08.2013 | 14:58
Отговор на коментар #1 от Маргото:
Не знам дали би ми харесало това сирене.
2
Женя
06.08.2013 | 14:58
Интересен е вкуса на италианците.
1
Маргото
06.08.2013 | 14:21
Супер предложение.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!