Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Бъдник - символът на Рождество Христово

по статията работи: | 19 декември 2017 Прочитания: 3806
Една традиция, която носи плодородие и берекет
Бъдник - символът на Рождество Христово
Източник: Wikimedia Commons

В навечерието сме на едни от най-светлите християнски празници, което неминуемо ни кара да се връщаме с радост към традициите и да посвещаваме децата си в християнските обичаи.

 

Коледните празници са свързани с много хубави християнски традиции. Една от тях е т.нар. бъдник.

 

Той представлява голямо парче от ствола на дърво – дъб, бряст или круша. За ритуалното отсичане на ствола, който ще гори на Бъдни вечер, се избира най-младото момче в семейството.

 

Често младите момчета се събират на Игнажден и отиват заедно да изберат най-доброто дърво. Традицията изисква дънерът да бъде донесен на ръце и да не докосва земята. След като се внесе в къщата, следва да се мироса. Това се прави, като се слагат вино, зехтин и тамян в малка дупчица в дървото. След това стволът се увива в ленено платнище и се запалва в семейното огнище.

 

Ритуалът е придружен с красиви песни. Бъдникът трябва да гори през цялото време на празничната вечеря.

 

Смята се, че светлината от горящото дърво символизира раждането на новото Слънце и Младенеца. Освен това, топлината от бъдника е причина на празничната вечеря да присъстват предците и самата Дева Мария. В нейна част се отделя и едно парче от обредния хляб на Бъдни вечер.

 

Поверието гласи, че бъдникът има лечебна сила и затова е толкова важна част от празничната вечеря.

 

На сутринта на Рождество Христово въглените от бъдника се гасят с вино, а пепелта, която според поверието също има чудодейна сила, се разпръсква на нивата за плодородие и богата година.

 

Ако има парчета от ствола, които не са изгорели докрай, от тях се правят кръстчета, които се вграждат в ралото. Това отново се прави като символ на селския труд и се вярва, че трябва да го увенчае с успех и плодородие. 

 

Този обичай, останал от славянските племена, населявали нашите земи,  се е изпълнявал в нощта, когато се е очаквало раждането на дете. След покръстването на българския народ, обичаят е запазен, но както вече ви разказахме, се прави в чест на раждането на Исус Христос. 

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните?
Понякога това,което за останалият свят е грешка,за теб може да е единственият момент,в който си живял истински!
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Най-вкусната спаначена пита!
- Имате ли боксови ръкавици?- Не!- Имате ли шапка за плуване?- Не!- А имате ли кънки?- Но Господине, ние продаваме шоколад!- Тогава ми...