Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

България

по статията работи: | 26 април 2011 Прочитания: 2820 3
Характерна е употребата на силни и пикантни подправки
България
Източник: Булфото

Под българска кухня се разбират не само традиционните български ястия, но и модерните приноси, заимствани отвън.
 

Рецептите от традиционната българска кухня са се формирали в продължение на векове, като представляват смесица от европейската и азиатска кухни.
 

Поради специфичното си местоположение, българските земи са били обитавани от много различни етноси всеки от които е оставил своя отпечатък върху кухнята по тези земи. Според археолозите в древността основните съставки на кухнята са били традиционните за района зеленчуци - цвекло, морков, ряпа, зеле и др., различните видове месо от домашни животни и дивеч, зърнени култури и бобови растения.
 

През Средновековието в кухнята се появяват непознати до този момент продукти, като откритите в Америка домати, царевица, слънчоглед, картофи и др., а от изток навлизат оризът и специфични подправки - черен пипер, канела, риган и др. След Освобождението в кухнята се намесват и европейски влияния, като голяма част от тях са специфично интерпретирани, като технология на приготвяне, съставки и др.
 

Една от най-характерните особености на българската кухня е, че голямата част от продуктите в едно ястие, се обработват топлинно едновременно. Това се дължи на факта, че в миналото поради липсата на собствени фурни ястията са се печали в обществени такива, където са били занасяни готовите за печене ястия.
 

Друга от характерните особености е включването на много пресни или консервирани зеленчуци, които се обработват едновременно с месото. Характерно е и употребата на силни и пикантни подправки като черен и червен пипер, бахар, люти чушки, лук, чесън, дафинов лист и др.
 

В българската кухня има и традиционни ястия, свързани с празници в календара. Такива са варените яйца и халвата на Сирни Заговезни, козунакът на Великден, агнешкото на Гергьовден, петелът на Петровден, рибата на Никулден, постните сърми и чушки на Бъдни вечер и др.

Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
работната пчела
18.03.2014 | 16:24
вкусна ни е кухнята :)
2
Zlatina Todorova
27.02.2013 | 17:11
Отговор на коментар #1 от Desislava Stoyanova:
разбира се . аз готвя с много подправки
1
Desislava Stoyanova
11.02.2013 | 16:49
Е,как иначе :) важното е да има подправки и вкус,най-важното:)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Картофки, ама по-така ;)
Жена и мъж се карат.  Жената: - КАКВО искаш? Мъжът: - Нека си спестим 1 час - напрво ми кажи какво искам...