Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Ванилова шушулка с много нули

по статията работи: | 02 януари 2013 Прочитания: 1837 3
Запознайте се с най-скъпите храни в света
Ванилова шушулка с много нули
Източник: Photl

Особено скъпите хранителни продукти винаги са ни изумявали – не само с цената си. Добивът на някои от тях, като на сорта кафе Kopi Luwak, е любопитен точно толкова, колкото и цената му. Сиренето от магарешко мляко, за което също сме споменавали, не отстъпва по странно. А кои са останалите най-скъпи храни в света, ще разберете след секунда...

 

Ванилова шушулка


Ванилията на прах може и да струва по 2 стотинки пакетчето в родните търговски обекти, но истинската ванилия, а именно семената от рядката орхидея Vanilla, е на много по-висока цена. На световните пазари шушулка от нея върви за 7 долара всяка. Осъзнавате колко е скъпо това в момента, в който си дадете сметка, че всяка шушулка тежи едва няколко грама.

 

Причината ванилията да е толкова ценна е, че въпросната орхидея се отглежда много трудно – за да даде растението плод, се изискват много време и усилия от страна на агрономите.

 

Пъпеш Юбари

 

Уникалният плод носи името на малко населено място в Япония и на пръв поглед изглежда като обикновен пъпеш. Да, обаче цената му на брой достига до 26 хил. долара в САЩ. Причината да е толкова скъп е, че е … толкова рядък – на практика пъпешът Юбари расте само в Юбари и е емблема на градчето. За сметка на това, ако си го закупите директно от там, ще дадете „само” 50-150 долара.

 

Гъба мацутаке

 

Гъби мацутаке всъщност растат по целия свят. Японският им вариант обаче е много рядък. Ето защо килограм от него струва над 2 хил. долара. Причината е, че вид паразит е унищожил голяма част от дърветата, които са дом на японската мацутаке. Днес в Страната на изгряващото слънце се отглеждат годишно само около 1000 тона от тях.

 

Шафран

 

С търговска стойност 1000-1200 долара за килограм, шафранът е ако не най-скъпата храна, то със сигурност поне най-скъпата подправка в света. Той се прави от част от цветовете на специален сорт лилав минзухар, като за направата на един фунт подправка е необходимо да се използва цял акър растения.

 

 

Бял трюфел

 

Трюфелите като цяло се спрягат за луксозна и скъпа храна. Белият трюфел обаче е водач в класацията, като за да си купите един килограм от него, ще трябва да се разделите с над 7000 долара. Защо ли – ами защото те растат само в рамките на няколко месеца в годината в почвите на малка част от Италия. За да се изровят се използват „услугите” на специално обучени прасета или кучета.

 

Още подобни новини ви очакват в Econ.bg!

Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
zvetanka ivanova
03.01.2013 | 12:57
Въобще не предполаах, че шафранът е толкова скъп.
2
тихомира илиева
02.01.2013 | 18:32
Ами те за това са толкова скъпи, защото са рядкост.
1
ана
02.01.2013 | 17:18
Толкова пари за нищо и никакво.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!