Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Веганството - митове и истини

по статията работи: | Прочитания: 7083 1
Непопулярни интересни факти за веганството
Веганството - митове и истини
Източник: PETA

Веганството не е особено популярен режим на хранене у нас, но броят на последователите му по цял свят всекидневно се увеличава. Накратко веганите са хора, които имат здравословна, етична или екологична гледна точка относно храната и избират да не консумират продукти от животински произход като месо, мляко, яйца.

 

Един от митовете за веганството е, че то е нездравословно и не ни доставя достатъчно протеини. Истината е, че едно обикновено веганско меню е източник на протеини, равни на тези при всеядните. При това те са растителни и се усвояват много по-лесно от организма ни. Освен това, веганите могат да се похвалят с по-нисък индекс на телесна маса, по-нисък холестерол и ниско ниво на триглицериди (високи стойности са причинители на сърдечни болести).

 

Веганското меню е скъпо? Ако асоциирате веган храната с малки опаковки с храни, на които трудно произнасяте името, или с бутикови магазинчета, в които всичко е "био", "органик" и "еко", то тогава сте попаднали под влиянието на добрия маркетинг.

 

6249

Снимка: TheVeganFoodProject

 

В действителност обаче веганството е много по-евтино от всеки друг вид хранене. Според проучване на университета в Айова, растителният протеин, който се използва във веган кухнята, е по-евтин от животинския. Не забравяйте колко средства и ресурси се изразходват за отглеждането и стопанисването на животните!

 

В крайна сметка веганството засяга етиката. Става въпрос за отношението на производителите на опасна, преработена храна спрямо потребителите, или за поведението на хората спрямо правата на животните. Според проучване на Галъп 25% от американците смятат, че животните заслужават да имат същите права като хората, а 64% от тях подкрепят строгите закони по отглеждането на домашни животни.

 

6248

Снимка: SuperVegan.com

 

Освен здравословни и етични причини, малко известно е, че веганството има изключително благоприятно въздействие върху околната среда. Днес производството на месо и селскостопанското производство отговарят за консумацията на 70% от чистата вода, използването на 38% от земната повърхност и 19% от емисиите, причинители на парниковия ефект. Изследователи в областта на храненето прогнозират, че ако всички хора преминат на веганска диета, ще се справим със световния глад за 6 месеца.

 

Любопитно е, че много световно известни и исторически личности, като Брад Пит, Алек Болдуин, Леонардо Да Винчи, Бил Клинтън, Аланис Морисет, Алисия Силвърстоун, са избрали този вид хранене. Майк Тайсън също е един от тях, като отговаря на въпроса как се чувства като веган по следния начин: "Невероятно. Иска ми се да се бях родил така. Когато се замисля за цялата преработена храна, която съм ял, нищо чудно, че бях луд толкова години".

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Anna Vasileva
06.02.2013 | 17:27
не знам колко хубаво или лошо е, но аз съм вегетарианец от няколко години и мога да кажа,че се чувствам страхотно! :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !