Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Вегета - какво съдържа и има ли заместители?

по статията работи: | 22 януари 2014 Прочитания: 12154
Готовият микс има по-добри алтернативи
Вегета - какво съдържа и има ли заместители?
Източник: Thinkstock / Guliver

Я си признавайте бързо, ползвате ли вегета в готвенето?

 

Универсалната подправка присъства в много домакинства и се ползва широко в заведенията за обществено хранене.

 

Съвсем логично се запитвам защо.

 

Защо толкова хора предпочитат вегета пред естествените подправки?

 

На първо място със сигурност стои въпроса с бюджета – вегетата не е скъпа и с един пакет можеш да изкараш доста дълго.

 

Вторият фактор се припокрива с първия – ползваме я, защото съчетава няколко отделни подправки и зеленчуци, като така ни спестява разходи.

 

Въпреки тези доста стабилни доводи, отново задавам същия въпрос. Защо? И за да ви убедя в това, че е много по-добре да ползвате "обикновени" подправки вместо нея, първо ще ви запозная с нейното съдържание.

 

Състав на вегета

 

сол около 56%

 

сушени зеленчуци (моркови, пащърнак, лук кромид, целина, магданоз) 15,5%

 

подобрители – мононатриев глутамат, 15%, динатриев инозинат

 

захар

 

подправки

 

царевично нишесте

 

рибофлавин (витамин В2) за оцветяване

 

Както виждате сами, във вегетата се съдържат много елементи, които е желателно да си спестите. Следващия път, когато слагате лъжичка вегета към супата, се замислете какво всъщност добавяте в манджата.

 

Динатриев инозинат

 

С вегетата особено трябва да внимават хората, които имат алергии или астма, както и хората с подагра или ревматизъм. Оказва се, че динатриевият инозинат обостря тези състояния. Това предупреждение се отнася и за всички хора със стомашно-чревни разстройства и чувствителни стомаси.

 

Динатриевият инозинат се обозначава с Е631, така че проверявайте етикетите на всички пакети, които внасяте в кухнята.

 

Мононатриев глутамат

 

За мононатриевият глутамат напоследък е модерно да се говори и пише. Обявяват го за страшен враг на човешкото здраве. Всъщност той се съдържа в много морски водорасли, соеви продукти, претърпели ферментация, и в екстракти от дрожди. Открива се също така, но в малки количества, в доматите, гъбите и пармезана.

 

Използва се широко като овкусител в хранително-вкусовата промишленост, просто защото излиза много по-евтино на производителите. Само този довод е достатъчен, за да ви откаже от него. Защо да плащате десеторно повече за продукт, чиято опаковка е няколко пъти по-скъпа от самия него?!

 

Колкото до солта и захарта – с тях трябва да се внимава поради ред причини, не само когато човек има здравословни проблеми. Но и за да ги предотврати или поне максимално дълго да отложи тяхната поява (в случай на генетична предразположеност).

 

Ако и тези причини не са ви убедили, че е по-добре да спрете с вегетата (всъщност и с всички подправки и миксове, подобни на нея), съвсем сериозно ще ви кажа, че когато овкусявате ястието с нейна помощ, то изгубва реалния си вкус.

 

И изведнъж придобива вкуса на вегета! Да не споменавам безспорния факт, че, въпреки нейното добаваняне, в ястието така или иначе си отива едно стабилно количество трапезна сол. Финалният резултат е липсата на какъвто и да естествен или апетитен аромат.

 

В случай, че държите да ползвате такъв микс за овкусяване, просто защото е практично, горещо ви съветвам да си я правите сами.

 

В тази връзка, предлагам ви рецепта за домашна вегета.

 

За всички останали, които не държат на вкуса на вегетата и са склонни да експериментират, опитайте кала намак или някой от разнообразните масала миксове.

Рейтинг: 4 / 5 , 220 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!