Я си признавайте бързо, ползвате ли вегета в готвенето?
Универсалната подправка присъства в много домакинства и се ползва широко в заведенията за обществено хранене.
Съвсем логично се запитвам защо.
Защо толкова хора предпочитат вегета пред естествените подправки?
На първо място със сигурност стои въпроса с бюджета – вегетата не е скъпа и с един пакет можеш да изкараш доста дълго.
Вторият фактор се припокрива с първия – ползваме я, защото съчетава няколко отделни подправки и зеленчуци, като така ни спестява разходи.
Въпреки тези доста стабилни доводи, отново задавам същия въпрос. Защо? И за да ви убедя в това, че е много по-добре да ползвате "обикновени" подправки вместо нея, първо ще ви запозная с нейното съдържание.
Състав на вегета
сол около 56%
сушени зеленчуци (моркови, пащърнак, лук кромид, целина, магданоз) 15,5%
подобрители – мононатриев глутамат, 15%, динатриев инозинат
подправки
царевично нишесте
рибофлавин (витамин В2) за оцветяване
Както виждате сами, във вегетата се съдържат много елементи, които е желателно да си спестите. Следващия път, когато слагате лъжичка вегета към супата, се замислете какво всъщност добавяте в манджата.
Динатриев инозинат
С вегетата особено трябва да внимават хората, които имат алергии или астма, както и хората с подагра или ревматизъм. Оказва се, че динатриевият инозинат обостря тези състояния. Това предупреждение се отнася и за всички хора със стомашно-чревни разстройства и чувствителни стомаси.
Динатриевият инозинат се обозначава с Е631, така че проверявайте етикетите на всички пакети, които внасяте в кухнята.
Мононатриев глутамат
За мононатриевият глутамат напоследък е модерно да се говори и пише. Обявяват го за страшен враг на човешкото здраве. Всъщност той се съдържа в много морски водорасли, соеви продукти, претърпели ферментация, и в екстракти от дрожди. Открива се също така, но в малки количества, в доматите, гъбите и пармезана.
Използва се широко като овкусител в хранително-вкусовата промишленост, просто защото излиза много по-евтино на производителите. Само този довод е достатъчен, за да ви откаже от него. Защо да плащате десеторно повече за продукт, чиято опаковка е няколко пъти по-скъпа от самия него?!
Колкото до солта и захарта – с тях трябва да се внимава поради ред причини, не само когато човек има здравословни проблеми. Но и за да ги предотврати или поне максимално дълго да отложи тяхната поява (в случай на генетична предразположеност).
Ако и тези причини не са ви убедили, че е по-добре да спрете с вегетата (всъщност и с всички подправки и миксове, подобни на нея), съвсем сериозно ще ви кажа, че когато овкусявате ястието с нейна помощ, то изгубва реалния си вкус.
И изведнъж придобива вкуса на вегета! Да не споменавам безспорния факт, че, въпреки нейното добаваняне, в ястието така или иначе си отива едно стабилно количество трапезна сол. Финалният резултат е липсата на какъвто и да естествен или апетитен аромат.
В случай, че държите да ползвате такъв микс за овкусяване, просто защото е практично, горещо ви съветвам да си я правите сами.
В тази връзка, предлагам ви рецепта за домашна вегета.
За всички останали, които не държат на вкуса на вегетата и са склонни да експериментират, опитайте кала намак или някой от разнообразните масала миксове.