Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Великденски козунак

12
Великденски козунак
Източник: Petya Keranova
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:тестени
Националност:българска кухня
Празник:Великден
Кулинар:
Рейтинг: 0
(още не е оценена)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е за майстор-кулинари
Начин на приготвяне
  • 1

    Всички продукти трябва да са със стайна температура.

  • 2

    Разтваряме маята в 150 мл затоплено мляко, добавяме малко брашно, за да се образува кашица (рядко тесто), покриваме съда с фолио и оставяме на топло да втаса, не по-малко от 30 минути. Трябва да образуват балончета на повърхността. 

  • 3

    Отделяме 100 гр от мазнината за месене. В отделен съд смесваме млякото, маслото, захарта, солта и яйцата, затопляме ги до температура, приятна за ръцете, и прибавяме втасалата мая и брашното, предварително пресято и леко затоплено във фурната. 

  • 4

    Тестото месите с мазнина, а не с брашно. Внимавате да на изстине и месите, докато започне да се точи на конци. Оставяте на топло да втаса - ако изстине, голямото количество мазнина и захар в него пречат да втаса. 

  • 5

    Втасалото тесто се доомесва с останалата мазнина и се добавят стафидите. Разделяте на 3 фитила, оформяте плитките, нареждате в тавичка, която трябва да е пълна до половината, защото тестото ще удвои обема си, и оставяте да втаса отново.

  • 6

    Намазвате с яйце и гарнирате с повече захар и бадеми.

  • 7

    Съвети: козунакът втасва много трудно - 2, 2 1/2, до 3 часа, ако не и повече, традиционно се замесва с лимонова кора, не слагайте във фурната повече от 2 плитки - не може да ги опече. Задължително се замесва с цели яйца, а не само с жълтъци, макар да съществуват и такива рецепти. Стафидите се накисват в ром, меси се като се сгъва на плик, в началото се пече на 220 С, но след 10 минути фурната се намалява на 180 С и се пече още 40 минути.

  • 8

    Ако започне да прегаря, отгоре слага се алумивиево фолио, проверявате дали е изпечен по стария изпитан метод с клечката. Не се изкарва веднага от фурната, когато е готов. Брашното е добре да се пресее два пъти, за да се вкара повече въздух.

продукти
Коментари(12)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
12
Muriel Favre
07.04.2013 | 09:37
Перфектната Великденска закуска.
11
poli asenova
28.03.2013 | 21:52
Козунакът е страхотен.
10
poli asenova
28.03.2013 | 21:51
Аз също ще се пробвам на този козунак.
9
zvetanka ivanova
28.03.2013 | 21:42
Не съм майстор на козунаците, но обичам да си похапвам.
8
gabriela gabrielova
27.03.2013 | 17:58
Трудно ще ми е , но ще се пробвам.
7
тихомира илиева
27.03.2013 | 09:03
Не съм правила козунак.
6
kalinka kalinkova
26.03.2013 | 17:07
Много обичам такъв козунак.
5
Ralica Hristova
26.03.2013 | 17:00
козунака е само за майстори, не мога да се меря там!
4
Орнела Мути
26.03.2013 | 16:17
Отговор на коментар #1 от Анелия Петрова:
Наистина е страхотен .
3
Орнела Мути
26.03.2013 | 16:17
Страхотно изглежда . Аз не мога да правя козунак .
2
ана
26.03.2013 | 16:05
мм, дояде ми се.
1
Анелия Петрова
26.03.2013 | 15:53
Много хубав козунак :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Пилешко, глазирано с балсамов оцет
    15 мин.
  • Картофена салата с бекон
    20 мин.
  • Руски чаени сладки
    30 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Най-вкусните чушки бюрек!
- Имате ли боксови ръкавици?- Не!- Имате ли шапка за плуване?- Не!- А имате ли кънки?- Но Господине, ние продаваме шоколад!- Тогава ми...