Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Видове семена и тяхното вкусно приложение

по статията работи: | 11 септември 2013 Прочитания: 4868 3
Научете повече за киноа, ленено семе, сусам и др.
Видове семена и тяхното вкусно приложение
Източник: GettyImages/ Guliver

Малки, но мощни, семената трябва да заемат много по-голямо място в начина на хранене.

 

Дали ще прибавите една лъжица към закуската сутрин или ще ги хрупате следобед – няма значение.

 

Важното е да се възползвате по-често от техните полезни свойства.

 

Ето как да процедирате...

 

Киноа

 

Ако имате нужда от повече желязо, прибавянето на киноа към диетата е лесен начин да се сдобиете с него. Семенцата съдържат толкова желязо, колкото месото, достатъчно протеини, фибри и цинк. Да не пропуснем и витамините от B комплекса и витамин Е. Както и много важния факт, че киноа не съдържа глутен.

 

Използване: Накиснете семената във вода за 3-4 минути и ги пригответе така, както приготвяте ориз.

 

Чиа

 

Искате да бъдете силни като ацтеките? Просто включете една от техните любими храни в менюто си. Семената чиа са с високо съдържание на протеини и калций, както и на алфа линоленова киселина. Последната е представителка на групата на омега-3 есенциалните мастни киселини, така че няма нужда да споменаваме колко е полезна. Чиа също така снабдява тялото с разтворими диетични фибри.

 

Използване: Семената са страхотно допълнение към домашно приготвения хляб. Можете да ги прибавяте към смутита и всякакви здравословни напитки.


Слънчогледови семена

 

Помните ли, че слънчогледът е засят за първи път в Европа през 16 век - в ботаническа градина в Мадрид, Испания? В самото начало се е отглеждал като декоративно растение и за семки. Ненаситените мастни киселини в семките понижават риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и намаляват кръвното налягане.

 

Използване: Запечете ги леко в сух тиган и ги смесете с кашу или бадеми и ще получите страхотен микс.

 

Сусам

 

Много хора твърдят, че сусамът е страхотен източник на калций. За съжаление, това не е вярно. За щастие, сусамът е един от най-богатите източници на гама-Токоферол – важен антиоксидант и част от комплекса на витамин Е.

 

Използване: Поръсвайте семената от сусам (вместо сирене) върху салати и паста. Можете да ги използвате при паниране на риба или пиле, вместо галета.


Маково семе

 

Съдържа голямо количество мазнини – 50-60%, протеини и захари, витамин С, органични киселини и смола. Семенцата са изключително малки, като един килограм съдържа около 1-2 милиона.


Използване: Запечете го в сух тиган, след това го смелете с хаванче. Можете да го смесите с подправки и кокос, за да го включвате в къри.

 

Елда

 

Зърно или семе е елдата, няма огромно значение. В нея се съдържат големи количества белтъчини. Ето защо се препоръчва за хора, които по някакви причини не консумират месо или други богати на белтъчини храни.

Използване: Брашното от елда е много подходящо за направата на палачинки. Използвайте семената в салата "Табуле".

 

Тиквено семе

 

Друг чудесен доставчик на желязо за организма. 25 грама тиквено семе си имат толкова желязо, колкото 100 грама червено месо. Източник са и на диетични фибри.

 

Използване: Можете да ги прибавяте към мюсли или да ги похапвате леко запечени. Казват, че е много вкусно да поръсвате запечени сладки картофи с тях. Ще пробваме задължително!

 

Ленено семе

 

Не обичате риба и се чудите на пескетарианците? Наблегнете на кулинарната употреба на лененото семе – заради вече споменатата алфа линоленова киселина, която се открива в най-големи количества именно тук.

 

Използване: Поръсвайте зърнените закуски с ленено семе и няма да съжалявате.

Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
Albena Petrova
17.10.2013 | 17:05
1 лъжица ленено семе се слага в 250 гр кисело мляко от вечерта и се консумира сутрин за закуска с добавки по желание - овесени ядки,зърнена закуска ...препоръчва се 2-3 пъти в седмицата
2
Надя
11.09.2013 | 17:11
Полезни са семената,но рядко ги включваме в менюто си.
1
Маргото
11.09.2013 | 16:01
Много полезна информация.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...