Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Винен тест за вашия характер

по статията работи: | 12 февруари 2013 Прочитания: 2883 4
Научете кое е отреденото за вас вино
Винен тест за вашия характер
Източник: Photl

Хората, които обичат вино и го пият сравнително често, обикновено нямат трудности при избора на подходящата бутилка от рафта в магазина. Те знаят какви предпочитания имат (най-често, защото някъде са опитали вино, което им е харесало и търсят предимно него) и каква цена са склонни да платят.

Ако са свикнали да отделят 15-ина лева за бутилка каберне, рядко обръщат внимание на други варианти.

Ами ако кабернето въобще не е тяхното вино и всъщност им е "отредено" да пият мерло? Ще кажете "Как така отредено?". Ами, има си винени експерти, които смятат, че за всеки тип характер е подходящо определено вино. Има и друг вариант – да разберем какви сме според това какво вино предпочитаме:

Каберне совиньон

Вино за аристократи. Това вино има богата и древна история. Едно от най-ценените и най-търсените в света. Драматичният му тъмен червено-лилав цвят носи особена емоция и го прави чудесен детайл към всяка изискана вечеря.

Подходящо е за хора, които обичат да се чувстват в центъра на вниманието и които желаят да притежават и консумират възможно най-доброто. Любителите на кабернето го възхваляват и заради широката му вкусова палитра, варираща от дълбоки нотки на тъмни, зрели плодове до неясния дъх на тютюнев дим и кожа.

Мерло

Мерлото е като срамежливата малка сестричка на кабернето. За хора, които са една идея по-меланхолични, вглъбени и мечтателни. Това вино също е познато доста отдавна и се радва на голяма почит. Особено вкусно е, по-меко от каберне совиньон, макар и често ароматът да е сходен. Бутилка мерло от някои замъци в региона на Бордо във Франция може да достигне цена от хиляди долари в зависимост от своето качество.


Пино ноар

6612


Изненадващ вкус за експресивни личности. Пино ноар, както и каберне совиньон, е изискан сорт. И пасва повече на хора, които обичат да изразяват себе си, дори са леко невъздържани. Цветът е наситен, най-често тъмен, а вкусът варира силно в зависимост от региона. Ако произхожда от по-топъл климат, пино ноар може да ухае на ягода или боровинка, а, ако идва от хладен регион, в дъха му се усещат следи от гъби или смокини.

Красотата на пино ноар, също както и на неговите любители, се състои в това, че човек никога не знае какво може да очаква от тях. Но в повечето случаи изненада е повече от приятна. 

Совиньон блан

Често е описвано като бистро, ярко и свежо. За хора с открит характер и прям поглед. Елегантно вино със силна персоналност. Почитателите на това вино понякога имат усещането, че пият течни диаманти, че получават специален дар от природата с възможността да консумират толкова пивка напитка. Едно от любимите попълнения в избите на колекционерите.

Сира

Романтично вино за романтични личности. Чаша сира е прекрасен избор за компания на свечеряване, когато можеш да зарееш погледа си в обагреното в оранжево-червено небе и да помечтаеш за нещо или някого. Особено подходящо вино и когато търсим перфектната бутилка за вечеря на свещи.

Когато е младо, това вино ухае на виолетки, екзотични цветя, билки, горски плодове. Когато остарява, добива по-плътен вкус, като на повърхността се появяват шоколадови нотки.

Шардоне

Едно от най-разпознаваемите вина по света. Стилно и изискано. Образът на елегантно облечени дами или господа с фракове, всички, пиещи шардоне, се е превърнал в класика. Самият акт по отварянето на бутилката крие в себе си известна доза елегантност.

Шародне трудно би се харесало на хора, които предпочитат да пият вино, небрежно поседнали във фотьойл пред камината (или, не дай Боже, пред телевизора) и с чехли на краката. Шардоне се пие със стил и изящество.

Шампанско

6604

Весело вино за веселяци и купонджии. Не е задължително купонът да е изискан. Включете шампанско в него (но истинско шампанско) и доброто настроение ви е в кърпа вързано. Разбира се, шампанското се асоциира с особени поводи и официални случаи, но ще се учудите колко много би допаднало това вино и на човека до вас, който обикновено е душата на компанията и по принцип пие само бира.

Мавруд

Вино за традиционалисти и любители на семейния уют. Традиционен български сорт, почитан на много места по света. Колкото по-стар е маврудът, толкова по-хубав става, с по-плътен и богат вкус. Ухае на черница и къпина, особено подходящ за фамилни празници, сватби, кръщенета. Ето това е виното, което спокойно можете да отворите пред камината и като един истински домошар, да изпиете чаша-две с книжка в ръка или унесени в приятен разговор.

Вероятно и сами сте стигнали до подобни изводи за някои от вината и хората. Други твърдения може и да ви изненадват, но си струва да им обърнете внимание. Не сме включили всички възможни сортове, за да не ви отегчим. Подборът е направен както въз основа на това кои са най-известните вина по света, така и според нашия личен вкус.

А кое е вашето вино от тук изброените?

Коментари(4)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
4
Определено моето любимо вино е Мерло! Какво по-хубаво от това да помечтаем с чаша вино в ръка :)
3
kalinka kalinkova
13.02.2013 | 13:22
Маврудът си е много хубаво вино за мен защото е и по плътно.
2
Шардоне е любимото ми вино :) Хареса ми статията :)
1
ива
13.02.2013 | 10:53
Мавруд не ми харесва, а сира не съм пила:(
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...