Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Виното е интересно!

по статията работи: | 20 май 2013 Прочитания: 1166 1
Kакво е "тероар" и кои вина са автентични, научихме на тазгодишния Фестивал на балканското вино в София
Виното е интересно!
Източник: Thinkstock/ Guliver

Виното е интересно! А какво го прави такова? Разнообразието, различните стилове вино, чийто брой е толкова голям, че един живот няма да ви стигне да ги опитате.

 

Една японска манга е базирана на подобен сюжет – баща, завещаващ на сина си списък с 14 вина, които трябва да опита. Историята разказва колко интересно и вълнуващо може да е виненото преживяване.

 

Но преди да се впуснете в дегустация научете повече за хубавите видове и идеята за автентичните вина. Джейми Гууд, който води своя рубрика за вината и има докторска степен по растителна биология, се разболява от "винената болест", както той самият казва, и е от онези хора, които са превърнали хобито си в работа.

 

Ето и неговата позиция, споделена на една от лекциите в рамките на Балканския международен винен фестивал 2013.

 

Предпочита да използва термина "автентични" вина, отколкото естествени, защото така по-ясно се характеризират чертите на региона и спецификата на виното. Въпреки че, няма точна дефиниция, автентичността на виното е идея, която набира все по-голяма сила.

 

С няколко думи, тя се характеризира с минимално количество добавки и допълнително окисляване, реколтата да се бере на ръка, употребата на по-стари дъбови бъчви, гроздето да върви заедно с чепката.

 

 11512

 

И най-важното – никакво филтриране. Но преди това, трябва да бъде разбрана добре идеята за виното или Тероар. Определен вид вино може да бъде произведен в определен регион.

 

Това е тайната на уникалността, която носи всеки сорт. Има няколко обстоятелства, които обясняват тероар - цялостната идея за виното, чудна симбиоза между почва, климат, ориентацията на района, времето, материалите, торовете и не на последно място – човешкият фактор.

 

Разнообразието във вкуса се дължи на зрелостта и човекът е този, който трябва да прецени кога е достигнат оптимумът. Гууд смята, че източникът, от който се поражда виното е важен. Не хората създават виното, въпреки че и те участват.

 

Целият процес по направата, специалистът сравнява с музиката, с композирането: "Така, както музикантът избира ревниво инструментите, които да пресъздадат най-правилно мелодията му". Тероар може да се изгуби от желанието за голяма реколта или отглеждането на неподходящи сортове на дадена почва.

 

Новият свят прави нещо много лошо – отглежда на една и съща земя 8-9 вида грозде, а това, именно, е едно от най-грубите нарушения на тероар. Лозите трябва да бъдат оставени сами да растат, човекът не трябва агресивно да навлиза в процеса.

 

Автентичността на виното трябва да е интелигентна, а тероар да се използва по най-добрия начин, за да може едно вино да се нарече отлично. Сега вече можете да разберете отчасти какво се изисква за направата на любимото ви вино.

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Маргото
20.05.2013 | 14:48
Много интересна статия.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...