Оризовите спагети са продукт, който е изключително характерен за няколко азиатски кухни, най-вече за страните от Източна и Югоизточна Азия.
Към основните съставки, освен ориз, често присъстват нишесте от царевица или маниока, за да се подобрят текстурата и прозрачността им.
С оризови спагети могат да се приготвят наистина много ястия. Някои от тях могат да бъдат автентични, т.е. директно откраднати от някоя национална кухня.
Например спагетите по китайски с пилешко месо. В други случаи, този интересен азиатски продукт може да се превърне в поле за всякакви кулинарни експерименти.
В тази връзка, припомняме ви рецептите за:
А сега идва ред на една рецепта, която попада в категорията "импровизация", макар и вдъхновена от кухнята на Тайланд. Въпросното ястие с нас споделиха нашите верни приятелки – Jenite.bg.
Доказано вкусно е - онзи ден обядваха с него! :)
Необходими продукти:
1 пакет оризови спагети 250 грама
1 пакет соеви кълнове 150-250 грама
3 скилидки чесън
6 с.л. соев сос
2 с.л. оризов оцет (или винен)
200 грама ролца от раци (или други морски дарове)
1 с.л. къри паста
Начин на приготвяне:
На котлона се слага съд с малко вода и сол.
Когато кипне, се добавят соевите кълнове за минутка, после се отцеждат и се изплакват с хладка вода, за да станат хрупкави.
Оризовите спагети се сваряват в подсолена вода за 3 минути.
Задушават се нарязаните на ситно ролца от раци с пресованите скилидки чесън. Добавят се оцетът, соевият сос и къри пастата.
Запържват се, добавят се соевите кълнове. Разбърква се хубаво.
Цялата смес се изсипва в тенджерата при сварените спагети и се разбърква добре.
Ако рецептата ви е харесала, можете да последвате Jenite.bg в групата им във Фейсбук. Няма да ви се разсърдим!