Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Всички забранени храни при акне на едно място

по статията работи: | 27 февруари 2015 Прочитания: 4510
Кои храни да изключим, за успешна борба с акнето
Всички забранени храни при акне на едно място
Източник: Photl

Запушени пори, черни точки, бързо омазняваща се кожа и грозни пъпки - не само тийнейджърите страдат от тези прояви на акнето.

 

Все по-често се случва и възрастни хора да имат несъвършенства по кожата си. Обикновено причината за това е нездравословният живот, който води съвременния човек.

 

Ако и вие страдате от неприятния кожен проблем, обезателно трябва да промените своето хранене, за да го решите.

 

Вижте кои храни трябва да изключите от менюто си, за да имате успех в борбата с акнето. Или поне да намалите количеството, което консумирате от тях ежедневно.

 

Сол и захар 

 

Злоупотребата с някоя от двете подправки, извоювали си прозвището "бяла смърт”, води до проблеми не само с кожата. Но в контекста на темата за акнето, най-добре ограничете до минимум солта и захарта, които слагате в храните и напитките си.

 

В зависимост от теглото и възрастта ви, е допустимо да приемате между 6 и 10 грама сол дневно.

 

Що се отнася до захарта, големите количества пречат на правилното функциониране на имунната система. Тъй като повечето кожни проблеми възникват в резултат от бактерии. Когато организмът не може да се справи с тях, кожата страда.

 

По същата причина е добре да избягвате всички сладки неща, с изключение на меда. Те затормозяват организма с токсини и водят след себе си доста неприятни последствия.

 

Като заговорихме за подправки, добре е да избягвате и онези, които са твърде люти. Въпреки че по принцип лютото има антисептично действие, в този случай злоупотребата с него води до нежелани епидермални образувания.

 

Бързи и мазни храни 

 

Тъй като повечето бързи закуски са доста мазни, поставяме двата вида продукти в една категория. Повишеното ниво на вредния холестерол в организма води до хиперфункция на мастните жлези. От друга страна, оказва подкрепа на възпалителните процеси, а сами по себе си пъпките представляват тъкмо това.

 

Избягвайте банички, дюнери, пържени картофки и изобщо - всички продукти от веригите за бързо хранене. Само така ще позволите на акнето да "напусне" веднъж завинаги вашата кожа.

 

Сосове 

 

Има ли начин да си приготвите някой от любимите си сосове у дома? Би било чудесно! Ако обаче консумирате кетчуп, майонеза, горчица и други сосове, купени от магазина, си гарантирате лошо кожно състояние.

 

Тези добавки към храната са пълни с вредни съставки и се отразяват пагубно на "външната ви обвивка". Пренасищането на организма с токсини води до отвеждането им извън него, по всички възможни начини, сред които и образуването на комедони. 


Кафе и алкохол 

 

Кофеинът действа неблагоприятно на състоянието, в което се намира вашата кожа. Не е нужно да се отказвате напълно от него. Максималната допустима доза обаче е 1-2 кафета на ден. Ако към тях добавяте газирани напитки с подобно действие - кола или енергийни - си гарантирате поява на зачервявания и възпаления по лицето, а и по цялото тяло.

 

Причината за това е, че при големи нива на хормона на стреса - кортизол - се появяват пъпки по кожата. Кофеинът стимулира отделянето му (както и сладките изкушения впрочем), така че прекомерната употреба на "събуждащи” напитки всъщност има загрозяващи последствия.

 

Същото важи за алкохола. В случай че ежедневно консумирате бира, вино или спиртни напитки, нищо чудно, че перфектната кожа е само мираж за вас. Ще трябва да оставите чашката настрана, докато организмът ви съумее да се справи с натрупваните с години токсини.

 

Най-добрият (но малко краен) вариант е да заместите всички напитки от менюто си с вода. Възможно е дехидратирането на организма също да бъде една от причините кожата ви да не е перфектна.

 

Млечни продукти 

 

Млякото, сиренето, кашкавалът и техните "роднини" със сигурност имат благотворно въздействие върху човешкото здраве. Прекомерната им употреба обаче води до кожни проблеми дори при хора, които не са с чувствителна кожа.

 

Голямото количество протеини, с които те захранват организма, влияят върху отделянето на стероидни хормони. Последните са печално известни, заради своето приятелство с акнето.

 

Ядки 

 

Консумацията на фъстъци, орехи, кашу и други ядки също засилва отделянето на някои хормони. Това води след себе си отделяне на себум от порите на кожата, а тъкмо запушените пори са сигурен знак, че не след дълго ще се сдобиете и с огромни възпалени пъпки.

 

Изключение от това правило са бразилските орехи, които играят ролята на мощен антиоксидант. Ако хапвате често от тези доскоро непопулярни, но вкусни ядки, ще помогнете на своя организъм да се изчисти от вредните вещества.

 

Цигари 

 

Знаем, знаем - тук вече прекалихме! Не стига, че ви съветваме да се откажете от повечето си най-любими вкусотии, а сега и това… Няма как да си кривим душата обаче - "пушач” и "красива кожа” са две несъвместими понятия. Ако мечтаете да кажете "Сбогом!” на акнето, първо ще трябва да проведете същия сърцераздирателен разговор с цигарите.

 

Рейтинг: 5 / 5 , 1 глас
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...