Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

В точнo колко вода трябва да варим пастата?

по статията работи: | 25 април 2014 Прочитания: 1609 4
И още важни техники за перфектна паста
В точнo колко вода трябва да варим пастата?
Източник: Photl

Готвенето на паста от всякакъв вид изглежда лесна задача, на пръв поглед, но има и няколко неща, с които трябва да се съобразим, когато се захванем с макаронените изделия.

 

Възникват резонни въпроси от рода на: трябва ли да се добавят сол и зехтин във водата, колко точно вода да налеем, да следваме ли описанието на пакета...

 

Е, ние сме тук, за да отговорим на всички тези въпроси и да направим така, че всеки от вас да хапва вкусна паста.

 

Налейте повече вода

 

За всеки половин килограм паста трябва да се сложат 4 литра вода. Изненадахте се, нали? Може да звучи прекалено, но нишестето в пастата е твърде много и ако я варите в малко вода, пастата ще залепне.

 

Сложете сол във водата

 

1 супена лъжица сол се слага към врящата вода, преди да бъде сложена пастата. Това оказва влияние на вкуса на самата паста.

 

Не слагайте зехтин във водата

 

Противно на разпространеното схващане, че добавянето на зехтин във врящата вода ще запази пастата от залепване, ние ви казваме, да не го правите. Мазнината ще плува на повърхността на водата, а след това ще я изхвърлите заедно с изцеждането на водата.

 

Не следвайте изрично описанието на пакета

 

Ако искате пастата да остане ал денте (алангле), описанието на пакета може да ви подведе. Затова просто трябва да се доверим на собствените си вкусови способности и да опитаме едно парче паста. Ако е достигнало желаното от нас ниво на сваряване, то тогава го оттегляме от котлона.

 

Не разклащейте пастата, когато я изцеждате

 

Оставянето на малко вода в тенджерата ще помогне на соса да добие по-добра консистенция и да покрие по-добре пастата. Знаете, че когато оставите спагетите в хладилника за следващия ден, те стават на топка, общо взето. Затова, когато махате водата от тенджерата, сложете пастата в гевгир и я оставете да се отцеди от самата си тежест, без да разклащате гевгира.

 

 

Не изплаквайте пастата

 

Това само ще отмие нишестето, което помага на сгъстяването на соса. Тези тестени изделия изстиват бързо, не е нужно да ги измиваме с хладка течаща вода.

 

И накраяизберете правилния сос за паста.

 

Рейтинг: 4 / 5 , 255 гласa
Коментари(4)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
4
Vqra Petrova
25.04.2014 | 16:54
аз както варя по 2 пакета спагети трябва да ги слагам в 8 л. вода значи :)
3
работната пчела
25.04.2014 | 16:16
много интересно! :)
2
Margaritka
25.04.2014 | 15:43
не го знаех наистина
1
кати
25.04.2014 | 15:15
Много полезни съвети.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !