Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Гана - значима част от Западна Африка

по статията работи: | 27 юни 2013 Прочитания: 2648 6
Повечето ганайски ястия обикновено се приготвят като яхния или супа
Гана - значима част от Западна Африка
Източник: Wikimedia Commons

В миналото, още преди пристигането на първите европейци в Гана през 1471 г., през страната минавали древни търговски пътища. Благодарение на търговията и благоприятното географско разположение на страната, в Гана са внесени множество култури и продукти от други страни, като солта, тютюна и меда.

 

Като цяло храните в западноафриканската страна съдържат най-вече ориз, риба, месо и гъби. Популярни са и ястията с охлюви.

 

Повечето ганайски ястия обикновено се приготвят като яхния или супа. Най-популярни са фъстъчената супа и супата от палмови ядки. Супата от бамя също намира сериозно място в местната кухня. Бамята, освен това, присъства и в голяма част от яхниите.

 

Сред основните ястия се отличават kokonte, приготвено от изсушена маниока, стрита на прах, обикновената яхния с ориз и waake, представляващо ориз с боб. В Гана, както и в другите западноафрикански страни, кебапът е доста обичано ястие, което местните хора наричат chichinga.


Kontonmire пък е ястие, което се приготвя от листата на растението таро (естрагон). То се консумира с различни храни като охлюви, раци, телешко или риба, а понякога се готви с тиквени семки и палмово масло.


Популярна гарнитура в Гана е kelewele. Тя представлява малки пържени хлебчета, овкусени с различни подправки. Често kelewele се продават и от уличните търговци, които предлагат закуските в най-различни форми. Ястието се сервира понякога и с фъстъци, но може да се консумира и самостоятелно, без добавки.

 

Като алтернатива на яхнията често се ползва т.нар. ястие "Red Red”, което е много популярно и лесно може да бъде намерено в Гана. То се приготвя от пюре от задушен боб, което се сервира с пържен живовляк. Името му обаче идва от червените подправки, които го оцветяват.


Храната в Гана е доста интересна, тъй като използва множество екзотични съставки, както и голямо разнообразие от вкусове, аромати и текстури. От билките най-често използвани са мащерката и дафиновия лист. Освен тях, в местната кухня редовно присъстват дивите гъби, чесънът, пушените меса и риба, раците, скаридите и октоподите.

 

Някои храни обаче варират в зависимост от това, в кой район от страната живеят хората. В северната част местните отглеждат просо, сладки картофи и царевица, докато на юг и на запад използват повече живовляк и маниока в ястията.

 

Хората от сухия югоизточен регион се хранят предимно с царевица и маниока, както и с ориз, който обаче се консумира много в цялата страна. Jollof rice е едно от традиционните ястия, включващо доматен сос и месо. То е често приготвяно от по-голямата част от населението.

 

Като цяло обаче месото е признак за богатство и лукс в Гана, ето защо не присъства толкова често на масата. Рибите и морските дарове се ползват в голяма част от ястията.

 

Тъй като Гана е една от най-големите производителки на какао в света, често след хранене ганайците похапват шоколад. Обикновено kelewele се ползва като десерт или закуска, тъй като може да включва и шоколад.

 

За разлика от останалите западноафрикански страни, в които населението е предимно мюсюлманско, то в Гана няма официална религия. Това се дължи на факта, че в страната се изповядват няколко различни религии.

 

Около 60% от местните хора са християни, а 15% са мюсюлмани.

 

Останалата част от населението изповядва някоя от формите на местните религии. Всичко това съвсем естествено се е отразило и на кухнята.

 

За Коледа най-често се приготвя пиле, докато овчето месо присъства на масата само по специални поводи. Мюсюлманите не консумират алкохол и свинско месо, поради религиозни съображения.

 

По традиция неделя е денят, в който по-богатите ганайци излизат да се хранят навън. Този обичай е характерен най-вече за хората от крайбрежните райони.

Коментари(6)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
6
Borislava Tihomirova
28.06.2013 | 16:16
интересни факти научих за африка
5
Орнела Мути
28.06.2013 | 10:16
Много искам да отида там и да се потопя в атмосферата .
4
Супер статийка
3
Danaq Mihaylova
28.06.2013 | 09:14
Много интересна статия :)
2
Qna Kirkova
27.06.2013 | 18:23
Страхотна статия,много ми е интересна поредицата.
1
Emnuella
27.06.2013 | 17:51
Еха,много интересна статия!
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Малки кашкавалени соленки :)
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...