Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Гаспачо

по статията работи: | Прочитания: 2081 1
Или студената доматена супа от Испания
Гаспачо
Източник: Wikimedia Commons

Опитвали ли сте гаспачо? Испанската студена доматена супа, подобно на много други ястия от международни кухни, се консумира навсякъде по света. Е, със сигурност испанците и португалците най-много си я приготвят, особено през лятото, когато е предпочитана в менюто.

 

В автономната област Андалусия често включват стар хляб (сухар) в приготвянето й. Други съставки (освен доматите) са краставица, чушка, лук и чесън, зехтин, оцет и сол.

 

Ето и как се прави, в няколко общи стъпки. Зеленчуците се измиват и обелват (домати, чесън, лук). Нарязват се, заедно с подправките, и се слагат в голям съд. Доматите всъщност могат да бъдат направени на пюре с пасатор. Прибавя се накистаният предварително хляб, по избор. Следва студената вода, зехтинът, оцетът и солта. Може да се гарнира със свежи чушки, домати, краставици или каквото ви сърце иска.

 

За обработването на някои от продуктите често се използва хаван и пестик, по стара традиция.

 

Както с повечето рецепти, и с гаспачото може да се експериментира, на което се дължат и различните вариации на супата. В исторически източници, описващи оригиналната рецепта, нееднозначно е отбелязано, че гаспачото трябва да съдържа хляб, вода, оцет, олио и сол. На Пиренейския полуостров от векове си я обичат. Най-много я похапвали хората на село и овчарите.

 

През годините много автори са се опитвали да класифицират различните вариации на гаспачато, най-често по цвят. Изненадващо, доматът не е сред задължителните съставки, а чесновата паста, олиото, оцетът и солта. Има бяло гаспачо, което съдържа сушени плодове, и зелено, което дължи името си на свежите подправки, които съдържа.

 

Ето и една примерна рецепта, която може да опитате.

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
ива
18.12.2012 | 10:01
Гадно ми се струва да топиш оцет.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...