Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Германия

по статията работи: | 29 август 2012 Прочитания: 6255 3
Германците са склонни да ядат по-тежка и обилна храна
Германия
Източник: sxc.hu

Храната винаги е заемала важно място в немската култура. Дори добре известната приказка за Хензел и Гретел има достатъчно сладка препратка към храната и най-вече към сладкишите и бонбоните.

 

Историята на страната разказва, че благодарение на крал Фридрих II картофите започват да заемат централно място в местното меню. Именно той научил хората как да отглеждат кореноплодното растение.

 

През 1949 г. Германия се разделя на Източна и Западна, което става причина в двете части на държавата да се развият различни кулинарни стилове. Източна Германия е тясно свързана с руския стил на готвене, докато Западна Германия продължава традиционната немска кухня. Въпреки че Източна и Западна Германия се обединиха в началото на 1990 г., германците и до днес продължават да готвят според традициите на региона си.

 

На север, в Хамбург и Берлин, често може да срещнете в менюто aasluppe (супа от змиорка) или eintopf (яхния с морски дарове). Супата от бял боб също е много популярна.

 

В централните части на трапезата присъстват повече хляб и зърнени храни. Любимото ястие там е birnen, bohnen und speck (круши, зелен боб и бекон). Във Вестфалия наблягат на аспержите, а вестфалската шунка с горчица и се консумира в цялата страна.

 

Франкфурт от своя страна е домът на наденичките, известни като wüstchen. На юг предпочитат мистериозно нареченото ястие Himmel und Erde, което комбинира картофи, ябълки, лук и бекон. В Шварцфалд може да хапнете черешова торта и да пиете черешово бренди с името kirschwasser. Lebkuchen пък са бисквитки, приготвяни специално за коледните празници.

 

Германците са склонни да ядат по-тежка и обилна храна, която включва повече хляб и месо. Както вече споменахме, картофите са основна храна в цялата страна, но трябва да подчертаем, че всеки регион си има свои любими начини за приготвянето им.

 

Някои ги предпочитат с круши, бекон и боб. Други ги правят на яхния с три вида месо. В Берлин например картофите се ядат с бекон и пикантни колбаси.

 

Едно от най-популярните ястия се нарича sauerbraten и представлява печено телешко месо (понякога се приготвя и от еленско, агнешко, овче, свинско или конско месо), което преди това е мариновано в смес от оцет, вода и подправки. То се яде в цяла Германия и се овкусява по различни начини в зависимост от региона.

 

Интересен детайл, свързан с немската кухня, е, че често в месните ястия се добавят плодове вместо зеленчуци. По този начин на храната се придава сладко-кисел вкус. Плодовете заемат важно място и сред десертите, като особено предпочитани за сладкиши са ябълките.

 

Кнедлите са се настанили доста удобно в менюто на Германия, особено в северната част. На юг се прави по-малка тяхна версия, наречена spätzle. Кнедлите могат да бъдат направен от картофено пюре или от хляб, а понякога и от смес между двете. В зависимост от предпочитанията, се пекат или пържат.

 

Хлябът е доста важна част от менюто на всеки германец, като по-предпочитан е ръженият хляб, докато белият остава на заден план. Освен това почти навсякъде могат да бъдат купени малки гевречета.

 

Аспержите се радват на особена популярност и може да ги срещнете поднесен и със сос или в супа, особено през пролетта.

 

За национално питие може спокойно да се смята бирата. В края на септември, в Мюнхен се провежда световноизвестният фестивал Октоберфест. По време на фестивала традиционно се пие бира от големи халби, наречени Bier Stein. В допълнение към това трябва да отбележим, че в Германия има повече от 1200 пивоварни, които произвеждат над 5000 различни видове бира.

 

За Коледа се правят меденки и сладки, наречени Lebkuchen. Те се пекат във формата на сърца, полукръгове или други интересни вариации. Една голяма сладка или пет до седем малки се слагат заедно и се връзват с ярка панделка. В този си вид младите дами ги подаряват на млади мъже, за да им покажат, че са ги избрали за коледния ден.


Бисквитките springerle обикновено се консумират с Glühwein, вид греяно вино. Любимата напитка на младите пък е Apfelschörle, представляваща специален плодов сок.

 

Според традицията на коледната вечеря се поднася печена гъска със зеленчуци и картофени кнедли.

 

Когато ядете в Германия, е учтиво да държите и двете си ръце на масата, без лактите ви да лежат върху нея. Освен това се смята за неучтиво да оставите храна в чинията.

 

Закуската се обикновено се състои от конфитюр, сирене, яйца и месо. Кафето и чаят също намират място на масата. Малко по-късно, но преди обяда, има втора закуска. Обикновено такава има в училищата, където децата ядат малки сандвичи с месо и сирене или си хапват само плодове. Основното ядене за деня е на обяд. Тогава почти винаги се започва със супа и се преминава към по-сериозните ястия. В следобедните часове се сервира кафе и сладкиш. За вечеря обикновено се хапва нещо по-леко.

Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
ана
15.04.2013 | 14:42
Тази картинка ми разтупка сърцето!
2
Krumcho
04.02.2013 | 15:01
Ох и ние сме склонни да ядем тежка храна, тя е по-вкусна! :)
1
Strahil
12.09.2012 | 14:02
Gluhwein е много добро, да.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D