Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Глобални тенденции: Соларната печка, спасителката от глада

по статията работи: | 13 юни 2013 Прочитания: 3774
Елементарно и евтино изобретение, което спасява животи
Глобални тенденции: Соларната печка, спасителката от глада
Източник: Wikimedia Commons

В средата на XVIII век швейцарският геолог, ботаник и алпинист Орас дьо Сосюр изобретява малко устройство, чиято цел е да съхранява слънчевата светлина.

 

Учените по това време усилено разразботвали идеята за превръщането на соларните лъчи в топлина, като за тази цел използвали огледала, за да концентрират светлината в една точка на изгаряне.

 

Самият Сосюр бил най-заинтересован от капацитета на стъклото да абсорбира топлина.

 

Това, което той създава, днес може да се нарече първата соларна печка в историята на човечеството. В общи линии, тя представлявала пет стъклени кутии една в друга, поставени върху черна дървена дъска.


След няколко часа на силна слънчева светлина, температурата в кутиите достигала скромните 88 С. Сосюр използвал изобретението си, за да пече плодове.

 

Модерната концепция за соларно готвене се ражда през 50-те години на XX век. Тогава не успява да спечели популярност, вероятно поради слаб маркетинг.

 

Всъщност соларната печка може да прави почти всичко, което прави една електрическа фурна. С разликата, че методът й е екололичен, безплатен и неизчерпаем. Поради този факт соларните печки масово се използват за изхранването на бедните страни по света.


 Източник: http://www.solardevicesforthirdworld.webs.com/

 

Всяка елементарна соларна печка работи на следния принцип:

 

- Концентрира слънчевата светлина с помощта на рефлективна повърхност – огледало или полирано стъкло;

 

- Преобръща светлината в топлина с помощта на черна или нискорефлективна повърхност;

 

- Абсорбира и задържа видимите слънчеви лъчи. Благодарение на тази способност, соларната печка може да се използва дори през мрачните дни, когато няма слънце.

 

- Възползва се от Парниковия ефект: стъклото предава видимата светлина и пречи на инфрачервената термална радиация да "избяга". Това усилва ефекта на топлинното задържане.

 

Соларната печка "кутия" е елементарен вариант на изобретението. Може да се опише като фурна, задействана от слънцето. Състои се от отваряща се кутия, която отвътре е черна, и парче стъкло или прозрачна пластмаса, което стои отгоре й. Може да има и няколко допълнителни рефлектори.

 


 

За да готвите с нея, трябва да я оставите на открито. Поставяте съда с храната върху черната повърхност. Когато светлината премине през стъклото, светлинните вълни "удрят" дъното и го загряват до доста висока температура.

 

Молекулите, от които е изградена самата кутия, започват да генерират още топлина. Кутията, от своя страна, задържа топлината и става все по-гореща. Крайният ефект е същият като при обикновената фурна: храната започва да се готви.

 

Параболичната соларна печка напомня сателитна чиния и може да достигне още по-висока температура – до 204 С. Градуси, които са напълно достатъчни за пържене или печене. С малко по-сложния си дизайн, състоящ се от вълнообразни отразяващи повърхности, способни да фокусират много повече светлина, тя изцяло работи като фурна.

 

 

Недостатъкът на тези два вида печки е големият им размер и тежест, факт, който ги прави трудни за пренасяне.

 

По-мобилна версия на соларната печка е панелната такава, която също използва параболни рефлектори, но е по-малка и по-лека. Това се дължи на факта, че готварският съд трябва да бъде увит в найлонов плик по време на готвене, за да абсорбира топлината. С други думи, печката е лишена от някои елементи.

 

В развитите страни използвани основно за барбекю през почивните дни, в бедните региони на планетата те изхранват хората и буквално спасяват животи. Лесни са за производство и са много, много евтини.

 

А дали някога ще доживеем деня, в който утопията на футуриста Жак Фреско (за свят без монетарна система и с развити, изцяло възобновяеми енергийни източници - б.а.), се превръща в реалност?

 

Намирате тази статия за информативна и полезна? Последвайте ни и станете наши постоянни спътници в опознаването на кулинарните алтернативи!

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!