Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Горчица. История от древността до днес

по статията работи: | Прочитания: 2217
Подправката е световно призната, имайки предвид широката й употреба
Горчица. История от древността до днес
Източник: Thinkstock / Guliver

Тъй като е време за обяд, ще предизвикаме сетивата като ви разкажем повече за пикантната подправка, без която почти всеки сандвич не може да се раздели.


И така представяме ви нейно величество Горчицата.


Може да ви се струва пресилено, но тази подправка се гордее със собствен музей. Той се намира в Мидълтън, Уисконсин, САЩ. Входът на музея е безплатен и там можете да се запознаете в най-големи подробности със световно признатата апетитна подправка.


Горчицата има за основа синапеното семе. Съществуват два основни вида горчица – на прах и т.нар. готварска. Тази на прах се прави от стрито синапено кюспе. А изобилието на готварските горчици е толкова голямо, че едва ли ще можем да споменем всички.


В най-чистия си вид към синапа се прибавят олио, оцет и сол. Впоследствие характерният пиперлив вкус на подправката започва да се обогатява с добавянето на различни подправки – канела, черен пипер, карамфил, например.


Историята на горчицата започва, забележете, още 3000 години пр.н.е. След това, хората от Древен Рим и Древна Гърция позабравят за вкусната подправка. Това е малко учудващ факт, имайки предвид, находчивостта на тези народи, що се отнася до кулинарията.


Цветовете на горчицата започват от светложълто и преливат в нюанси до тъмнокафяво, в зависимост от добавете подправки.


Горчицата е подходяща добавка към меса, сирена, садвичи, слага се в дерсинги и сосове за различни салати. Горчица се използва напрактика по цялото земно кълбо.


Няколко думи и за полезните свойства на горчицата. В една чаена лъжица има само 5 калории. Някои от многото витамини и хранителни вещества в синапеното семе са селен и омега-3 мастни киселини.


16052

Източник: Photl.com


Ето някои от най-популярните видове горчица.


Жълта горчица


Тя се използва най-вече в Америка и Канада. Лека бледожълта горчица, овкусена с куркума.


Пикантна кафява горчица


Също най-разпространена в САЩ. Синапените зърна са едро смлени, което дава на горчицата този кафяво-жълт оттенък с малки петънца.


Бирена горчица


Често се използва като заместител на оцета.


Дижонска горчица


Една от най-полулярните горчици, която се слави със силния си вкус, който "атакува" директно носа, образно казано. Оригиналната рецепта за дижонската горчица датира от 1856 година. Съдържала е кисел сок от грозде. Днес съставката, която отличава този вид горчица, е бялото вино.


Пълнозърнеста горчица


Името говори само за себе си. В нея са смесени различни видове семена, чрез които може да се регулира силата на лютивината на горчицата.


Медна горчица


Вкусът й е по-лек, заради наличието на мед в състава. Подходяща е за хора, които не си падат по силно покантните вкусове.


Баварска горчица


Тя се прави от натрошени синапени семена, подсладени със захар или мед. Обикновено се сервира с вайсвурст и леберкес.


От толкова пикантни приказки за горчица апетитът ни се изостри значително. А вашият? 


            Припомнете си кои други храни са удостоени със собствени музеи.

 

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Крем от мандарини
    30 мин.
  • Нещо като "пица" от кайма
    30 мин.
  • Ориз с кориандър и лайм
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Животът е твърде кратък, за да го споделяте с личности, които сякаш изсмукват живеца от вас. Ако някой ви иска край себе си, ще...
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Тази фокача е просто разкошна!
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D