Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Грешки при готвенето по китайски

по статията работи: | 24 януари 2016 Прочитания: 1201
Които трябва да избягваме
Грешки при готвенето по китайски
Източник: Wikimedia Commons

Т.нар. стър-фрай (stir-fry) – техниката за пържене в уок тиган, взаимствана от китайската кухня – става все по-разпространена.

 

Всъщност, ако си нямате уок, не се притеснявайте – един хубав 30-сантиметров тиган също ще свърши добра работа. Може би дори по-добра?

 

Ако сте решили да се опитате да готвите соред този метод, тогава е добре да знаете, че има няколко важни неща, с които е добре да се съобразим, за да имаме чудесен резултат всеки път.

 

1. За целта е най-важен тиганът. Трябва да имате подходящ тиган за целта. Тиганът не трябва да е с незалепващо покритие, особено тефлоновите, тъй като не търпят висока температура. А ни е нужна за стър-фрай пърженето.

 

37503

 

2. След мазнината. Използвайте такава мазнина с ниска точна на димене – рапично, фъстъчено, масло от авокадо или оризово олио.

 

3. Слагате твърде много храна в тиган. Разбъркването е важна част от готвенето по китайски. Ако има много храна, то няма да е възможно и нещата няма да се получат по правилния начин.

 

4. Слагате мокри зеленчуци. Водата в зеленчуците ще ги направи задушени, вместо да се получи ефекта на китайското пържене (стър-фрай).

 

37504

 снимки: wikimedia.org


5. Готвите всички зеленчуци едновременно. Това е грешка, тъй като не всички зеленуци се нуждаят от една и съща степен на пържене. Някои стават готови побързо от други. Така на финала имаме преварени от една страна зеленчуци, позагорели от друга т.н.

 

*Когато готвите месо, тогава трябва да го слагате на един ред на дъното на тигана и да го запържите за по 1-2 минути и от двете страни.

 

Ето и още малко подробности относно готвенето в уок-тиган

Рейтинг: 4 / 5 , 322 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Картофки, ама по-така ;)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Зелник, ама най-лесният на света!
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...