Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Гулаб Джамун

Гулаб Джамун
Източник: Youtube
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:десерт
Националност:индийска кухня
Кулинар:
Рейтинг: 0
(още не е оценена)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    Смесете в купа сухото мляко, брашното, содата и кардамона. Добавете 50 г разтопено масло и стрийте заедно със сухите съставки.

  • 2

    Съвсем леко затоплете млякото и го добавете към останалите продукти. Замесете плътно и еластично тесто.

  • 3

    От него оформете 20-25 топчета с диаметър 2,5 см. Топчета трябва да са максимално гладки, без напуквания. Ако тестото ви се стори сухо, може да добавите още малко мляко и да размесите.

  • 4

    В чугунен съд на слаб огън сгорещете масло - то трябва да покрива топчетата, така че количеството му зависи от големината на съда. Сложете топчетата, те ще потънат за 1-2 минути.

    * Температурата трябва да е много ниска.

  • 5

    Обръщайте топчетата с помощта на решетъчна лъжица, за да не залепват на дъното. Когато започнат да се издигат, натискайте ги с лъжицата за около 30 секунди надолу, за да се пържат равномерно. 

  • 6

    Топчетата се пържат около 25 минути, докато покафенеят. Накрая може да засилите огъня, за да набъбнат по-бързо.

    * При пърженето трябва да удвоят два пъти обема си. 

  • 7

    Можете да проверите готовността на топчетата, като ги натиснете с пръст. Ако вдлъбнатината от пръста ви изчезне веднага, значи са готови.

  • 8

    Направете сироп - сложете водата и захата на котлон, докато кипнат. Оставете да ври около 2-3 минути, като идеята е да се разтопи захарта. Прибавете розовата вода, бъркайте още 1-2 минути и свалете от огъня. 

  • 9

    Извадете топчетата, отцедете ги в гевгир от мазнината и ги потопете в сиропа. Те ще се напоят, ще омекнат и ще увеличат обема си. Времето за накисване е от 30 минути до 2 дни.

  • 10

    * Може да хапвате директно или да декорирате по желание - с разтопен шоколад, ядки или кокос. 

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Крем от мандарини
    30 мин.
  • Нещо като "пица" от кайма
    30 мин.
  • Ориз с кориандър и лайм
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко,...
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Най-вкусната спаначена пита!
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...