Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Гъби намаляват горчилката в шоколада

по статията работи: | 22 юли 2014 Прочитания: 626 1
Невероятно, но факт!
Гъби намаляват горчилката в шоколада
Източник: Thinkstock / Guliver

Компания, работеща в областта на технологиите за хранителната индустрия в САЩ, е направила невероятна разработка, която ще промени шоколада завинаги.

 

Благодарение на американските учени, вече съществува технология, чрез която гъбите ферментират и се използват за намаляване на горчивината на какаовите зърна, съобщават от Ройтерс.

 

Този метод води до ограничаване на съдържанието на захар в шоколадовите сладкишчета.

 

Една година след като тази технология се появи на бял свят, но с цел намаляване на горчивината в кафените зърна, компанията Myco Technology Inc реши да прехвърли опитите си и върху какаовите.

 

Оказва се, че макар и пазарът да е още малък, тази разработка има голям потенциал. С напредване на времето все повече хора, консумиращи какаови продукти, са загрижени за здравословното си състояние. Още повече, че мнозина търсят алтернативи на сладкото, като нискокалорични и подходящи за диабетици продукти.

 

Алън Хан, изпълнителният директор на Myco Technology Inc заявява: "Използваме гъби, които приучваме да отстранят нежеланите аспекти на хранителния продукт. Така той придобива благотворният ефект от гъбите. Колкото до шоколада, горчивината е сериозен проблем. След като я отстраним, нуждата от захар драстично намалява."

 

Хан уверява още, че технологията, която всъщност е изобретена от работника в компанията Брукс Кели, позволява нужното за производството на един шоколад количество захар да бъде намалено наполовина, от 31 грама на около 15 грама.

 

Според него, компанията започва преговори с големи производители на шоколад в САЩ. Хан, обаче, не желае да разкрие за кои производители става дума.

 

Разработката ще се конкурира с други доста използвани методи, включително с онзи, разработен през 19 век, който променя и вкуса на зърната, благодарение на алкализиращ агент.

Рейтинг: 4 / 5 , 250 гласa
Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Пламена Петрова
23.07.2014 | 10:06
Наистина е невероятно
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!