Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Да намалим калориите в пицата

по статията работи: | 26 март 2015 Прочитания: 2410
с 10 лесни хитрости...
Да намалим калориите в пицата
Източник: Pinterest

Обикновено асоциираме пицата с бърза храна. И с вредна храна. И с нездравословна храна. Но всичко зависи от начина на приготвяне.

 

Домашно направената пица винаги е за предпочитание пред купената такава. Освен че знаем какво слагаме в нея, можем да си я направим по-малко калорична.

 

Ето и 10 лесни трика, които няма да повлияят на вкуса, но със сигурност ще намалят калориите:

 

  1. Изберете пълнозърнесто брашно


Забравете за обикновеното бяло брашно и си купете пълнозърнесто. Или още по-добре, направете си сами. Ако пицата ви е с пълнозърнест блат, всяко парченце ще носи допълнителни фибри и протеини, вместо допълнителни калории.

 

  1. Тънкият блат е за предпочитане


Много от нас обичат дебелите кори. Особено ако в тях има сирене. Но те са много по-малко здравословни, така че по-добре изберете по-тънкия блат. Така ще можете да се насладите на по-добрите части на пицата – плънка, сос и разтопен кашкавал...

 

  1. Направете си собствен сос

     

Купените сосове за пица са пълни с натрий, захар, консерванти... Защо да си го причиняваме? Направете си сами сос за пица, с което моментално ще се подобри качеството на пицата ви.

 

  1. Използвайте протеини

 

За да бъде пицата още по-вкусна, добавете й протеини. А за да е с по-малко калории, нека бъдат истински протеини – печено пиле, боб, яйца, морски деликатеси, вместо преработени колбаси.

 

  1. Обогатете със зеленчуци

 

                                                                                           Снимка: pinterest

 

Пицата е чудесен начин да добавите зеленчуци към хранителния си режим. Няма правила – добавете всички зеленчуци, които имате в хладилника!

 

  1. Придържайте се към по-леки сирена

 

Сиренето е една от основните съставки в пицата, дори може да се каже – най-важната. Но сиренете най-често е нещото, което прави пицата калорична. Затова използвайте по-леки сирена – фета, моцарела, настърган пармезан, обезмаслен кашкавал или извара. Изберете пресни сирена, за да ограничите приема на натрий.

 

  1. Не претоварвайте пицата си

 

Вместо да слагате от всичко, каквото имате, изберете си един основен протеин и един вид сирене. Сложете много зеленчуци и така пак ще постигнете богата плънка.

 

  1. Сервирайте пицата със салата

 

Това е един прост трик, с който ще направите храната си по-наситена на хранителни вещества. Вместо просто да хапвате малки порции, сервирайте пицата си с огромна чиния салата. А и така ще изядете по-малко пица.

 

  1. Попийте мазнините с кухненска хартия

 

Със сигурност сте правили това и с други храни, пържени най-често. Ако сте се чудили дали действа, ще ви кажем – действа със сигурност. Изчислено е, че парче пица, от което с кърпа е попита излишната мазнина, неутрализира почти 50 от калориите с високо съдържание на мазнини.

 

  1. Мислете за размера на порциите

 

Колкото по-вкусна е пицата, толкова повече сме способни да изядем. Но все пак, не прекалявайте. Дори да е приготвена по най-здравословния начин, няма храна, с която да е позволено прекаляването. Насладете се на факта, че изобщо си подарявате 2 парчета пица, преди да посегнете към 3-то и 4-то.

Рейтинг: 4 / 5 , 187 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...